Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam och utan hjälp

/
  • Foto: Gun Wigh \nBesviken. Anna-Karin Wahlberg tycker inte att treåriga dottern Madelene ska behöva flytta mellan olika dagis. Men på förskolan Natt och Dag anser man att Anna-Karin inte är i behov av en plats eftersom hon inte jobbar.

GÄVLEAnna-Karin Wahlberg fick in sin dotter Madelene på förskolan Natt och Dag.

Annons
Den bästa lösningen för en ensamstående mamma som ska börja jobba helger och kvällar.
Men Anna-Karin blev sjukskriven och nu tycker förskolan att hon inte länge har någon rätt till förskoleplatsen.
- Jag vet inte vad jag ska göra. De tycker att Madelene ska tillbaka till sitt gamla dagis. Ska Madelene behöva flytta fram och tillbaka? Och vad händer när jag ska börja jobba igen, undrar Anna-Karin som tycker att dottern blivit särbehandlad och nu börjat må dåligt.
Hennes problem visar hur svårt det kan bli för en ensamstående förälder när det strular till sig.
För en månad sedan när treåriga Madelene skolades in på Natt och Dag var allt frid och fröjd. Visserligen tvekade Anna-Karin länge, Madelene hade trivts så bra på sin tidigare förskola i Bomhus.

Hade inget val
Eftersom Anna-Karin skulle börja arbetsträna på sitt jobb inom hemtjänsten igen så fanns inget annat val. Det blir både kvälls- och helgjobb.
- Det är inte så lätt att pussla med barnvakter. De brukar tröttna efter ett tag, säger Anna-Karin.
Problemet är bara att Anna-Karin fick lunginflammation två veckor efter dotterns inskolning. Hon blev inlagd på sjukhus och är nu sjukskriven fram till november.
Därför har hon nu haft sin dotter på förskolan under dagtid. Anna-Karin har inte orkat att ha Madelene hemma hela dagarna.
Men på Natt och Dag har det inte varit uppskattat.
Förskolan som har 20 barn inskrivna är visserligen öppen dygnet runt men är till för föräldrar som har oregelbundna arbetstider.
- Vi anser att hon inte har behov av platsen förrän i november. Vi kan inte ens ta emot alla föräldrar som har ett skriande behov av en plats här, säger Kerstin Eklund som är verksamhetschef på Natt och Dag.
Hon är beredd att undersöka om Madelene kan gå tillbaka till sitt gamla dagis.

Kan få behålla platsen
Ett annat alternativ är att Anna-Karin kan få behålla förskoleplatsen men ha sin dotter hemma till dess hon börjar jobba igen.
Om hon då börjar jobba kvällar och helger får Madelene komma dit men inte annars.
- Det är klart att vi inte kastar ut någon. Men det här blev fel från början. Vi är till för arbetande föräldrar som inte kan ha sina barn på vanliga förskolan, säger Kerstin Eklund.
För Anna-Karin finns i nuläget inte så mycket annat att göra än att ha Madelene hemma.
Hur det blir när hon ska börja arbetsträna, vem som då ska ta hand om dottern, vet hon inte.
- Jag har funderat på att skaffa en stödfamilj. Men det känns också hemskt, säger hon.

Mer läsning

Annons