Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiaster hoppas på ridled i länet

HAMRÅNGERidled genom länet - en realitet redan nästa år?Ja, efter ett stort gästabud vid Axmar Brygga för alla som medverkade vid årets Stigman Soteritt, från Älvkarleby i söder till Skogs socken i norr, börjar nu riktlinjerna dras upp för att realisera de idéer som växt fram.

Annons
- Vi vill på det här sättet lyfta fram våra historiska färdleder och koppla samman dessa med det stora hästintresse som finns i dag. På så sätt kan vi både stärka turismen och skapa arbetstillfällen i de här delarna av vårt län, sa Kjell Lindroth från Lingbo.
Kjell var initiativtagare till den första Stigman Soteritten, som genomfördes för fyra år sedan mellan Älvkarleby och Skog och med Westernryttarna Gästrikland som arrangör.
Årets upplaga fick än fler historiska inslag och därtill en intressant färdbeskrivning genom journalisten Lasse Pettersson. Han följde ritten, delvis på hästryggen, vilket resulterade i ett flertal radioinslag under sommaren. Han var också med vid gästabudet.

"Fantastiskt äventyr"
- Ritten var ett fantastiskt äventyr som gav mig ett minne för livet. Här borde finnas enorma möjligheter att öppna för ridstigar och lära av våra förfäder. Allt- för många vet nog egentligen alldeles för litet om sin hembygds historia, sa han.
Många är redan involverade i idén och nu gäller det att bygga vidare på nätverket så att det blir en bra helhetslösning, där de olika bygderna kopplas samman var och en efter sin förmåga, menar Kjell Lindroth.
- Det är ett arbete som egentligen redan påbörjats, Hälsingland har till exempel kommit längre än vad Gästrikland gjort. För att gå vidare tror jag det vore värdefullt med en grupp i varje bygd som arbetar med de här frågorna.
I södra Sverige finns flera ridleder, bland annat i Halland. I den här delen av landet finns ingen ännu.
Att kunna koppla samman en ridled med historiska inslag skulle bli ett helt nytt koncept som säkert skulle locka många intresserade, tror Kjell Lindroth.
- Ridande ekipage av många skilda slag, men gemensamt för dem alla är att de behöver logi, mat och rasthagar med utfordring på de platser de kommer till. Ett tillskott för turistnäringen i varje bygd helt enkelt.

Pilgrimsleder
De gamla färdvägarna utgjorde också leder för pilgrimer på deras väg till Nidaros (Trondheim) och Kjell Lindroth är inte främmande för att den tanken återuppväcks.
- Det skulle i så fall skapa affärsmöjligheter även utanför Sveriges gränser.
Flera hembygdsföreningar, medeltidsföreningar med flera, från de olika orterna är inne på samma spår.
Sensus, kyrkans studieförbund, har visat stort intresse för idén och temat har väckts även i teatersammanhang.
Den 23 oktober arrangeras nästa möte förlagt till Undersvik och då hoppas Kjell Lindroth att såväl LRF som länsstyrelsen också finns representerade.
Markägarfrågor måste lösas, en samordning kan vara nödvändig. Dessutom behövs vägbeskrivningar och kartor med mera.
- Om satsningen skall bli lyckad krävs att alla pusselbitar faller på plats och den här idén bör väl ligga väl i linje med den satsning som LRF och länsstyrelsen nu vill göra för att lyfta hästens betydelse i länet, säger Kjell Lindroth.

MARIANNE LUNDQVIST

Mer läsning

Annons