Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikshjälpens loppis 800 kvadratmeter större

/
  • Mary och Börje Forslund bor i Kalifornien men har köpt ett sommarhus utanför Kramfors. Igår slog de följe med Börjes syster Birgit Tranberg till Erikshjälpen för att fynda prylar till huset.– Sen kommer vi att behöva hyra en släpvagn för att få med oss alla grejer, säger Mary Forslund.
  • Katrin Emblad gillar att handla i second hand-butiker och gör nästan alltid fynd. I går hittade hon två par fina byxor till dottern.
  • Erikshjälpens föreståndare Åsa Andersson och Korskyrkans pastor Göran Oscarsson berömmer Gävleborna som skänker så mycket till second hand-butiken.

Erikshjälpens second hand-butik i Gävle har växt med ytterligare 800 kvadratmeter. I går var det dags för nyöppning.
– Jag har nästan blivit beroende av den där adrenalinkicken man får när man gör ett riktigt bra fynd, ­säger kunden Katrin Emblad.

Annons

Förra året sålde Erikshjälpens second hand-butik nästan 205 000 varor i sin butik och ännu fler prylar, kläder och möbler lämnades in av generösa Gävlebor.

Till slut blev lokalen helt enkelt för liten och har nu utökats med ytterligare 800 kvadratmeter. I går var det dags för nyöppning och kunderna var som vanligt på hugget. Strax efter öppningsdags var det fullt av folk i butiken på jakt efter ett eller flera kap.

– Jag fyndar nästan alltid då jag är här. Mitt bästa gjorde jag när butiken var ganska nyöppnad. Då hittade jag flera meter handvirkad spets för bara fem kronor, säger Katrin Emblad som bläddrar bland kläderna i ett av ställen.

En bit därifrån står Mary Forslund och plockar ner prylar i en kundvagn.

– Vi kommer från Kalifornien. Vi har köpt ett sommarhus i norra Sverige och behöver fylla det, säger hon på bred amerikanska.

Maken Börje Forslund visar sig komma från Sverige, men lämnade landet för 27 år sedan för att resa jorden runt. Till slut kom han till USA och där blev han kvar. När både han och hustrun nu har blivit pensionärer kommer de att kunna tillbringa längre perioder i hans gamla hemland.

I kundvagnen ligger kaffekoppar, glas, skålar och annat smått och gott som kan komma väl till pass i sommarhuset. Dessutom ett par stövlar och ett fiskespö.

– Jag tänker prova det redan i kväll här i Gavleån, säger Börje Forslund.

Hela överskottet från second hand-butiken, som drivs tillsammans av Erikshjälpen och Korskyrkan i Gävle, går till sociala och humanitära insatser.

Föreståndare Åsa Andersson vill inte uppge exakt hur mycket kronor det handlar om men säger att det i fjol var ”flera miljoner”. Pengarna går till hjälpprojekt både i Sverige och runt om i världen

– Den del vi får in går till exempel till soppluncher här i Gävle och för att hjälpa kvinnor och barn som sitter fängslade i Kurdistan, säger Göran Oscarsson, pastor i Korskyrkan.

Mer läsning

Annons