Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ärende för socialtjänsten

– Det är väldigt attraktiv mark på den platsen. Det är tänkt att bli fem nya tomter. Vår uppgift är ju inte hyra ut och subventionera vissa enskilda boenden. Det hör inte till vår ordinarie verksamhet.

Det säger Camilla Bengtsson, exploateringsingenjör på Samhällsbyggnad Gävle om att kommunen vill vräka Lasse Hedin och riva huset.

Annons

Hon säger att huset var ett rivningsobjekt redan när Lasse flyttade in för 26 år sedan.

– Sånt här är förstås aldrig roligt och Lasse har inte misskött sig på något sätt. Jag förstår att det är mycket känslor inblandade. Felet vi har gjort är väl egentligen att han överhuvudtaget fick flytta in och bo där så länge. Sen har det inte hänt så mycket med huset. Det är i väldigt dåligt skick, säger Camilla Bengtsson.

Jag säger att jag, visserligen ingen expert på hus, inte alls tycker att huset ser ut som ett rivningsobjekt utan att det är uppenbart att Lasse, som för övrigt är snickare, är mån om sitt boende och om att vårda det. Men att Lasse själv har underhållit och förbättrat vill hon inte riktigt gå med på.

– Nja, det kan diskuteras. Han säger ju själv att han ibland bara har tolv grader inomhus på vintern. Till slut blir det i så dåligt skick att det inte kan kallas bostad. Vårt uppdrag är ju att se över alla byggnader inom kommunen som vi inte kan ha kvar, säger hon.

Vad som ska byggas eller vem som ska bygga på de fem planerade tomterna är ännu inte klart, säger hon.

När Lasse vräks i augusti måste kommunen, genom Gavlegårdarna, ha en lägenhet som han kan flytta in i. Och om inte den också är ett rivningsobjekt, som Camilla Bengtsson påstår att huset han bor i nu är, så kommer han inte att ha råd med hyran utan bostadsbidrag.

Varför inte bara fräscha upp huset och låta honom bo kvar där så länge han vill för att sedan riva?

– Risken är ju då att det kan bli 40 år till och att det då blir väldigt mycket klagomål från grannarna, säger Camilla Bengtsson.

Men grannarna vill ju ha kvar både Lasse, huset och ängarna omkring eftersom de tycker att det höjer områdets trivselvärde.

– Som jag sa; det här är inte vårt uppdrag. Det här är egentligen ett ärende för socialtjänsten.

Och vad gör de om Lasse vägrar flytta den 15 augusti ?

– Det som kan hända är att vi begär handräckning av kronofogden.

Mer läsning

Annons