Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av 18 solarier utan anmärkning

Bygg & Miljö har granskat alla solarier i Gävle. Av de 18 som finns klarade sig bara ett utan anmärkning.

Annons

Sex solarier ansågs ha dålig hygienisk standard medan tolv hade god eller mycket god.

Bland de brister som noterades var trasiga rör samt skräp mellan dem, att det saknades skyddsglasögon och rengöringssprej och att det fanns brister i städrutinerna.

För att få sitt dagsbehov av D-vitamin räcker det med 15 minuter sol. Man kan inte få ett överskott på D-vitamin eftersom huden stänger av produktionen när den har fått tillräckligt. Man kan även få i sig vitaminet genom mat, vilket är det som gör att vi klarar oss under vintermånaderna.

I en undersökning gjord av Strålsäkerhetsmyndigheten, med deltagare från tolv länder, visade sig att svenskar solar mest. Av de 8 178 svarande var 804 personer svenskar. Till och med en del som redan hade fått malignt melanom, en elakartad tumör, solade.

Emma Bååth, miljöinspektör på Bygg & Miljö i Gävle, säger:

– Man ska tänka på att hålla rekommenderade tider när man solar sig. Och man ska inte sola lite extra i tron att man får mer färg, resultatet blir då ofta att man bränner sig.

I en rapport från 2010, också gjord av Strålsäkerhetsmyndigheten, slår man fast att hudtumörer är den vanligaste cancerformen. Sedan 1987 har dödstalet i malignt melanom ökat med 20 procent för kvinnor och 40 procent för män.

Enligt samma rapport använder cirka 17–35 procent av de som solar i solarium inte ögonskydd. En av de negativa effekterna med UV-strålning är att det kan orsaka grå starr (katarakt).

Det finns många positiva hälsoeffekter av UV-ljus, men de negativa effekterna är större och det är på grund av överexponering.

– Vid varje solariebädd ska det finnas en varningstext på svenska och ett exponeringsschema som gäller för fyra hudtyper. Följer man exponeringsschemats rekommendationer är risken mindre att man bränner sig, säger Emma Bååth.

Risken för melanom är störst för kvinnor, 20-29 år, som solar en gång i månaden. Det visar en svensk studie. Om man bränner sig på ett solarium är det till Bygg & Miljö på kommunen som man vänder sig.

Regeringen är positiv till att införa en 18-årsgräns för att få sola på solarium.

Mer läsning

Annons