Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett avbräck för turismen

/

SM-veckan innebar en omsättningsökning på 31 miljoner kronor för Halmstad. Den positiva effekten hade kunnat bli ännu större i Gävle.

Annons

Övernattningar, restaurangbesök och shopping finns med när den turistekonomiska effekten av ett evenemang ska räknas ut. När SM-veckan avgjordes i Halmstad år 2011 fanns 20 grenar på programmet, allt från simning och cykel till mer anonyma sporter kanotpolo och frisbee.

– Halmstad och Gävle är jämförbara städer. Oavsett vilka idrotter som vi hade fått hade nog upplägget och omsättningen varit liknande, säger Elisabeth Hugg, projektledare för Gävle Convention Bureau.

32 000 besökare och 35 miljoner kronor i omsättning hade hon räknat med att SM-veckan skulle innebära. Nu beklagar hon att evenemanget inte blir av.

– Tråkigt, speciellt för våra idrottsföreningar. Men jag tänker inte deppa ihop för det här, det är bara att spotta i nävarna och komma igen, säger hon.

Mikael Junger, vd för Clarion Hotel Winn hade också sett fram emot SM-veckan.

– Visst är det ett avbräck för oss, men skadan är inte jättestor. Det hade varit fantastiskt kul och en bra intäkt, samtidigt trycker en sådan stor händelse undan en del stamgäster, säger han.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons