Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bibliotek ska ha böcker

Ett skolbibliotek måste ha böcker. Det slår skolinspektionen fast i sin tolkning av skollagen.

Annons

Sedan den nya skollagen infördes i somras har Gävles fristående skolor tolkat kravet på skolbibliotek olika, från enbart IT-baserat till böcker i varje klassrum eller samarbete med stadsdelsbibliotek.

Skolinspektionen har också sagt nej till flera företag som vill starta skolor i Gävle. Ett av skälen har varit avsaknaden av skolbibliotek.

Enligt de krav som Skolinspektionen nu har satt upp ska ett skolbibliotek finnas i de egna skolbygganden eller på rimligt avstånd från skolan. Det innebär att det är möjligt att ha avtal med andra bibliotek. En bokbuss kan också vara ett alternativ när skolan ligger för långt från bibliotek eller andra skolor.

I biblioteket ska det finnas ”facklitteratur, skönlitteratur, informationsteknik och andra medier”, det vill säga både tryckta och digitala böcker. Däremot innehåller lagtexten inget krav om att det måste finnas en skolbibliotekarie.

Det tredje kravet handlar om att biblioteket ska vara utformat för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.

Mer läsning

Annons