Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett livsfarligt vapen?

/

GÄVLE- Varför inte betrakta dem som vapen, de kan ju göra mer skada än en kniv.Det säger Per-Erik Sundgren, agronomie doktor i husdjursgenetik som har forskat i hundavel.

Annons
- Stora hundar är potentiellt farliga i händerna på fel människor, säger han.
Efter helgens tragiska händelse i Nynäshamn, där en liten pojke skadades svårt av en vildsint rottweiler har debatten om kamphundar åter tagit fart i Sverige.
Per-Erik Sundgren ser flera orsaker till att något sådant kan hända. Och problemen kan enligt honom börja redan på kenneln.
- Hundarna har en mycket känslig period när de är mellan fem veckor och fyra-fem månader. Håller man dem då i hundgård och bara besöker dem för att ge dem mat förlorar de sin starka prägling till människor, säger han.

Inte lät sig
Han vill att en utredning ska undersöka hans teori om att de hundar som inte placerats ut i familjer efter åtta veckor är överrepresenterade i fall där hundar angriper människor.
Han menar att de helt enkelt inte har lärt sig ha rätt relation till människor i stort, utan bara tyr sig till sin husse/matte.
- Hunden har inbyggt i sig att hitta rangordningar i flocken. Den ska känna att den är underordnad varje människa, säger Per-Erik Sundgren.
Han tar exemplet med en hund i en barnfamilj. Även yngsta barnet ska kunna ta maten ifrån hunden utan att hunden morrar. Den ska förstå att alla människor är "högre" i familjehierarkin.
Per-Erik Sundgren poängterar att han inte vet vad som var orsaken till händelsen i Nynäshamn, men ser ändå en viss tendens hos hunden som bet barnet.

Skyller på husse
- Bakom sådant kan ligga negativa upplevelser med barn eller att de helt enkelt inte är vana vid barn, säger han.
Det skyller han på hussen, som inte gett hunden rätt utbildning.
Per-Erik Sundgren tycker inte att vem som helst ska få skaffa hund.
- Det finns mentalt veka ägare som helt enkelt inte klarar av att kontrollera sina hundar, säger han.
Han vill licensbelägga alla stora hundar, ungefär som vapenlicens.
- Och en sådan licens får man inte om man inte själv har hundägarlicens. Då har man löst många problem. För den som har en hund för att hota sin omgivning lär aldrig få en sådan licens, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons