Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett löjligt missförstånd”

/
  • – Jag har inget emot att de angriper tjuvfiskare, men det får inte bli så att folk hamnar i kläm, säger Gävlefiskaren Tomas Karlsson.
  • Den 40 meter långa trålaren Sette Mari lossar foderfisk i Norrsundet – vilket inte är helt okontroversiellt. Många menar att foderfisket dammsuger haven på småfisk och att det även följer med andra fiskarter än sill/strömming, något som Tomas Karlsson tillbakavisar.Foto: Bo Randstedt

Gävlefiskaren Tomas Karlsson ska betala 27 000 kronor i straffavgift – 2 000 för att ha haft oregistrerad skarpsill ombord och 25 000 för att inte ha föranmält ankomsten i hamnen i rätt tid. Själv menar han att det handlar om ett "löjligt missförstånd".

Annons

Det var i våras som Havs- och vattenmyndigheten gjorde en kontroll av den fångst som fiskefartyget Sette Mari tog i land i Norrsundet. Det visade sig att sju procent av den totala fångsten på drygt 140 ton bestod av skarpsill som inte fanns upptagen i den elektroniska loggboken.

Enligt nya EU-bestämmelser måste fartygen redovisa sina fångster i e-loggböcker för att tillåtna fiskekvoter inte ska överskridas.

Vid kontrollen konstaterades även att besättningen på Sette Mari inte hade föranmält båtens ankomst till hamnen i rätt tid. Fartygen får inte angöra hamn före den tid som anmälts eftersom besättningen då kan hinna smuggla undan oregistrerade fångster.

Sette Mari skulle ha föranmält ankomsten minst fyra timmar i förväg. Men enligt Havs- och vattenmyndigheten kom en föranmälan in klockan 4.27 med uppgiften att båten gått i hamn sju minuter tidigare.

Av de 27 000 kronor som båtägaren Tomas Karlsson nu ska betala i straffavgift gäller 25 000 kronor felaktig ankomst.

– Det framgår klart och tydligt att man ska anmäla fyra timmar i förväg. Så för mig är det svårt att förstå att man klockan 4.27 uppger att man anlöpte hamn klockan 4.20. Kontrollanterna åkte ut i tron att fartyget redan låg inne, säger Viktoria Wendschlag, enhetsjurist på Havs- och vattenmyndigheten.

De åkte ut förgäves. Sette Mari kom in först klockan 9.15. Kontrollanterna gick då igen-om fångsten och upptäckte den oregistrerade skarpsillen.

Men enligt båtägaren Tomas Karlsson handlar det inte om ett försök till tjuvfiske. Han var själv inte med på den aktuella båtresan, bara hans kollega som är delägare i trålaren.

– Men det rör sig om ett löjligt missförstånd. Havs- och vattenmyndigheten beter sig barnsligt. Man ska föranmäla ankomst fyra timmar i förväg, och det gjorde vi, säger han.

Enligt honom är det kontrollanterna som blandat ihop tiderna för föranmälan och ankomst.

– Anmälan skickades klockan 4.20. Eftersom dataöverföringen är trög till havs tog det sju minuter innan anmälan kom fram, säger han och tillägger att det hade varit lätt för myndigheten att se var fartyget befann sig via satellit.

Han medger att den oregistrerade skarpsillen borde ha tagits upp i loggboken.

– Där blev det en miss. Vi brukar registrera allt som sill. Skarpsill finns normalt inte här, men den här resan gick väldigt långt ut, säger han.

Han tänker överklaga sanktionsbeslutet till förvaltningsrätten.

Viktoria Wendschlag på Havs- och vattenmyndigheten medger att kontrollanterna lätt hade kunnat se fartygets position.

– Men det ankommer inte på oss att spåra fartyget. Fiskaren är helt enkelt skyldig att rapportera rätt.

Hon tillbakavisar att myndigheten skulle ha blandat ihop siffrorna.

– Det kan röra sig om en feltryckning från fiskarens sida, men det är inget skäl till att avstå sanktionsavgift.

Det låter lite väl nitiskt?

– Jo, men vi följer de regelverk som finns. Om vi har agerat felaktigt är det i så fall upp till förvaltningsrätten att tala om det för oss, säger Viktoria Wendschlag.

Mer läsning

Annons