Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ovanligt tak på ett rosa kapell

/

Nu blänker skiffertaket på Rosa Kapellet nyomlagt och nytvättat.
– Det här håller i 200 år, lovar Daniel Bergvall från Bygg- & Skiffertaksteknik.

Annons

Rosa kapellet vid huvudingången till Skogskyrkogården byggs just nu om till kolumbarium. Taket är ett av få tak i Gävle som är lagt med skiffer.

– Det är väldigt ovanligt här. När vi hade byggmöte var det ingen som visste hur det skulle gå till att lägga om taket. Ingen hade varit med om det tidigare, säger Daniel Holmgren, VD i Holmgren Bygg som är huvudentreprenör.

Takjobbet gick till Grythyttanföretaget Bygg- och Skiffertaksteknik, ett av få företag i Sverige som kan lägga ett skiffertak.

Nu är arbetet inne på sluttampen.

– Det speciella är att ingen sten är lik den andra, så när man lägger dem måste man välja rätt sten för att få jämnbreda rader, säger Daniel Bergvall.

En annan skillnad jämfört med annan takläggning är att det måste vara torrt. Årets regniga sommar har inte varit optimal.

– Vi använder kritsnören och slår med för att få raka linjer att gå efter. Det kan man inte göra i regn. Men vi håller tiden ändå, för det finns alltid annat att göra när det regnar, säger han.

Rosa Kapellet byggdes 1928, efter ritningar av stadsarkitekt Gunnar Wetterling. Där fanns ett begravningskapell, vänthall, likbod, wc och förråd. När de nya begravningskapellen byggdes på Skogskyrkogården 1960 blev det gamla kapellet förråd.

Nu ska det tas i bruk igen. I november ska hela ombyggnaden vara klar. Då är golvet i det gamla gravkapellet ombyggt, bergvärme har dragits in, fönstren och järngrindarna har renoverats och fasaden har målats om.

En inredningsfirma ska sedan sätta in de nischer där gravurnorna kommer att placeras.

Kolumbariet kommer att vara låst för allmänheten, men anhöriga kommer att få nyckel.

Kapellet vid huvudentrén till Skogskyrkogården håller på att byggas om.

Mer läsning

Annons