Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sjätte nej för Lejla och familjen

GÄVLEI går kom utlänningsnämndens sjätte avslag på att bevilja sexåriga Lejla Numanovic och hennes familj asyl.

Annons
Utlänningsnämnden anser att den bosniska familjen med mamma, pappa och två barn ska sändas till Italien, som är det första EU-land familjen anlände till för två år sedan innan de kom till Sverige.
- Italien har accepterat att ta tillbaka familjen, säger Gunnar Sommarin, Utlänningsnämndens pressekreterare. Eftersom Italien är ett EU-land är det likvärdigt med Sverige.
Men det tror inte familjens advokat Tryggve Emstedt på. Dels har han svårt att tro att Italien gått med på att ta emot familjen, dels tror han att landet skulle skicka familjen tillbaka till Bosnien.
- Och barnen är ju såpass knutna till Sverige nu, säger han. Det minsta barnet är fött i Sverige och svenska är språket som Lejla talar. Dessutom finns det inget som talar för att Italien tar över specialistvården.
Lejla har en en medfödd missbildning i ändtarmen som kräver särskild vård.
För varje gång som utlänningsnämnden har avslagit familjens vädjan om asyl har Emstedt skrivit ihop en ny överklagan som enligt honom tagit upp nya omständigheter i familjens situation. Den senaste nya omständigheten var att familjen mådde ännu sämre.
Just nu samlar Emstedt material om familjens psykiska och fysiska hälsotillstånd för att skriva ytterligare en överklagan av utlänningsnämndens beslut.

Daglig kontakt
Familjen lever gömd. Lejlas fadder Harry Eriksson har daglig kontakt med dem.
-Vi bevakar dem ständigt, säger han. Vi måste det.
Mamman ligger på psyket och pappan borde egentligen också göra det, berättar Harry Eriksson.
- Han har slutat prata med människor. Han tål inte barnen, tål inte sin fru. Han knyter allting inom sig. Men han vägrar åka in till psyket.
Harry Eriksson kan inte förstå utlänningsnämndens beslut.
- Det är omänskligt, säger han. Jag tror att det har gått prestige i det.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons