Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot bättre miljö

/
  • Första skopan bark tippas i bränslefickan och resultatet följs med spänning. Nu visar det sig om bränsletillförseln till pannan fungerar som tänkt.
  • Från utsidan börjar det nya kraftverket se klart ut. I den grönvita byggnaden finns den nya biopannan, det gröna huset till höger rymmer rökgaskondenseringen och i det gröna huset till vänster samlas flygaskan.
  • Korsnäs fabriksområde har fått en ny silhuett. Från vänster: Driftsingenjören Maria Carendi, Inger Lindbäck från Gävle Energi, Mats Törnkvist , teknisk direktör på Korsnäs och Conny Malmkvist, VD för Bomhus Energi.

Dagen då den nya biopannan tas i drift närmar sig.

– I december blir det full leverans, lovar Conny Malmkvist, VD i Bomhus Energi, som hittills klarat bygget helt enligt tidsplanen.

Annons

Det är en jätteinvestering på 1,8 miljarder kronor – motsvarande en sjättedel av hela Korsnäs värde – som nu snart är i hamn.

Som mest arbetade 450 personer på bygget av det stora grönvita kraftverket, som ligger på en arrendetomt inne på Korsnäsfabrikens område.

Nu jobbar drygt ett 50-tal personer med de sista montagen och testkörningarna som börjat. Ångblåsning av rörsystemen pågår och i går tippades första lasset bark ner i bränslefickan utanför Bomhus Energis nya panna.

– Spännande, tyckte bränsleteknikern Helena Blomkvist när barken mycket långsamt gled in mot den första proveldningen.

Den nya anläggningen kommer att ge ånga till Korsnäs och Setra Såg, värme till Gävles fjärrvärmenät och dessutom så mycket el att Korsnäs klarar halva sitt elbehov.

Leveransavtalen som Bomhus Energi slutit med sina tre kunder, Korsnäs, Gävle Energi och Setra Såg, gäller till 2028.

 Så länge kan Gävleborna alltså räkna med att Korsnäsfabriken finns kvar?

– Absolut, fast kanske under nytt namn, Billerud-Korsnäs, säger Mats Törnkvist, teknisk direktör på Korsnäs.

Den nya pannan är bra för alla inblandade parter, säger han.

– Detta är verkligen ett win-win-projekt för alla inblandade, och för Gävleborna också eftersom det blir så bra för miljön. Klimatmålet för Gävleborg är att utsläppen av växthusgaser ska minska med 400 000 ton till 2020. Tillsammans med vår investering i indunstningen kommer Korsnäs att minska utsläppen med 120 000 ton. Det är ett betydande bidrag till det målet, säger han.

– Att minska utsläppen är viktigt för Korsnäs, för våra kunder kräver att vi är klimatsmarta, säger han.

Trots den stora investeringen blir det inga nyanställningar.

Den nya pannan ska köras från gemensamt kontrollrum vid sodapannorna och driften sköts av befintlig personal.

Mer läsning

Annons