Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europapraktik med mersmak

/
  • Karin von Greyerz, Cecilia Östlund och Dennis Ridefelt hade alla fantastiskt kul under den internationella feriepraktiken i somras.

För tionde sommaren i rad har Gävleungdomar varit på feriepraktik runt om i Europa. Ett bra sommarjobb för den som vill vässa språkkunskaperna.

Annons

Det är Gävle kommun som varje år ordnar praktiken som kan sökas av de elever som läser andra året på gymnasiet. I år bar sommarjobben till Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Österrike och Slovenien. Karin von Greyerz är en av de 92 gymnasisterna som fick arbeta utomlands den här sommaren. Hon har precis börjat sista året på naturvetenskapliga programmet på Vasaskolan.

Under tre veckor arbetade hon på två vandrarhem i franska Nice där hon serverade mat, diskade och städade.

– Det är en jättebra erfarenhet. Jag har bara läst ett år franska och det var svårt med språket i början. Talet blev nog inte särskilt mycket bättre, men jag förstår mer av vad de säger nu, berättar Karin von Greyerz.

Cecilia Östlund går också på Vasaskolan och läser sista året på samhällsvetenskapsprogrammet med kulturinriktning. Hon var ett par veckor i London där hon arbetade i en butik som säljer svenska matvaror.

– Jag arbetade där mitt under midsommar så det var sill över hela butiken. Det var mest svenskar som bodde i London som handlade där, tyvärr träffade jag lite för lite engelsmän. De Londonbor jag pratade med blev glada när jag sa att jag var från Sverige. Några berättade att de hade haft svenska flickvänner, men då såg de lite sorgsna ut, berättar Cecilia Östlund.

Dennis Ridefelt läser livsmedelskunskap på Polhemsskolan. Han åkte till den lilla orten Trofaiach i Österrike för att träna tyska, men det blev inte lätt.

– Där jag var pratade österrikarna så mycket dialekt att det var svårt att höra vad de sa. Det blev mycket engelska i stället, de var inte lika bra på det, men vi förstod varandra tillslut. Jag fick mycket uppmärksamhet för att jag var svensk, jag blev lite av en kändis i byn.

– I familjen som jag bodde hos pratade mamman en del fraser hon lärt sig på svenska med mig, säger Dennis Ridefelt som jobbade med att städa och plocka undan disk på ett café och i ett bageri.

På frågan om årets tvåor ska passa på att söka till nästa sommar svarar alla tre i kör:

– Absolut!

Mer läsning

Annons