Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europe drog storpublik i Furuvik

/
  • Jenny Odén hade tatuerat in Europe på vänster arm.– Närmast hjärtat, säger hon.
  • Sofie Bergroth, Emelie Berglöw, Madeleine Bergroth och Claudia Björklund hade kommit från Gävle för att se, som de uttryckte ­saken, världens bästa band.
  • Christian Wijk fick biljett till konserten när han fyllde 31 år i juni. Han åkte till Furuviksparken med storasyster Ann-Janette Kallamatz till vänster och Peter Ahnberg till höger.

Över 8 000 personer fanns i Furuviksparken vid lördagskvällens Europekonsert. Jenny Odén var kanske den mest hängivna av dem. Hon hade låtit tatuera in texten Europe på armen inför konserten

Annons

Konserten med Europe inramades av strålande solsken, snurrande karuseller och sockervadd. Tätt med folk hade samlats framför stora scenen när klockan närmade sig åtta, många sugna på en rejäl dos nostalgi.

De största fansen hade varit där sedan tidig morgon för att få de allra bästa platserna längst fram. Jenny Odén från Norrlandet till exempel dök upp redan klockan 10 på morgonen med sonen Kim.

Hon visar upp en Europe-tatuering som hon låtit göra inför konserten.

– Men jag har planerat och skissat på den i 15 år. Jag har gillat Europe sedan de slog igenom på Luciarock 1982. Då var jag sju år, säger hon.

Christian Wijk hade fått biljett till konserten i present när han fyllde 31 år i juni.

Till Furuvik hade han rest från hemstaden Falun.

Han säger att han är ett stort fan och fullkomligt älskar Europe.

– Mina äldre syskon gillade Europe och jag började också göra det. Jag har sett gruppen spela live två gånger tidigare, en gång i Karlstad och en gång i Stockholm.

Många i publiken var unga och långhåriga när Europe var som mest populära på 80-talet. På den tiden fanns varken pc eller mobiltelefoner. Nu var håren kortklippta och de bar sina barn i famnen eller på axlarna och knäppte på en Iphone i den lediga handen.

Gruppen med Joey Tempest i spetsen klev på scenen bara några minuter efter den utsatta tiden 20. 00.

Då sjönk solen mellan träden på ena sidan om scenen medan en karusell med getingar snurrade på den andra.

”Riches to rags” blev första låten som spelades till rök som vällde ut i den ljumma sommarkvällen.

David Grannas från Sandviken skrek av hänförelse när Europe äntrade scenen strax efter klockan 20 i går.

Mer läsning

Annons