Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra kontroller i påsktrafiken

Påsken är en av årets stora reshelger – och en av de mest olycksbenägna. Nu rustar polisen, Trafikverket och NTF med fler kontroller och information för att få trafikanterna att sänka farten.

Annons

Påskhelgerna har ofta förmörkats av höga dödstal i trafiken, även under de senaste åren då olyckorna blivit färre.

Att påsken i år ligger sent och bjuder på – som det ser ut – torra, fina och snöfria vägar låter kanske först som en positiv faktor. Men faktum är att det tvärtom är något som trissar upp hastigheterna och bidrar till fler allvarliga olyckor. Oftast registreras en tydlig ökning av de svåra olyckorna just under april månad.

– Fint väder och isfria vägar är ofta en nackdel eftersom många då höjer hastigheten och överskattar sin förmåga, särskilt kanske på mindre vägar där det kan ligga grus kvar, säger Maria Beijer, informatör på NTF Gävleborg.

– Faktum är att om man ökar från 80 till 90 så vinner man knappt fyra minuter på en fem mil lång resa, men risken att dö vid en olycka fördubblas, betonar NTF:s VD Jan Sandberg i ett uttalande.

Samtidigt som polisen under hela vecka 16 ökar övervakningen av hastigheterna på det statliga vägnätet genomför NTF en av sina insatsveckor inriktat på just hastigheten. På skärtorsdagen kommer Gävleborgavdelningen i samarbete med Räddningstjänsten i södra Hälsingland att ha en informationsdag vid trafikplatsen på Tönnebro. Bland annat kommer en bil att släppas ner från en lyftkran för att illustrera hur stora skadorna blir bara vid en krock i ganska beskedliga 70 kilometer i timmen.

– Vi hade vår insatsvecka planerad till vecka16 och det passar ju bra att det infaller med påsktrafiken. Till nästa år hoppas vi att vi, räddningstjänsten och polisen ska finnas på plats på fler rastplatser för att informera, säger Maria Beijer.

Fotnot: NTF = Nationella Trafikförbundet.

Mer läsning

Annons