Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få elever vill bo på internat

Intresset för internatboende är svagt bland gymnasieeleverna. Bara 42 av drygt 3500 elever svarade när frågan ställdes.

– Men vi vill hitta en lösning, oavsett om det är en, två eller 500 elever som behöver det, säger Hans Brandén, administrativ chef för Utbildning och Arbete.

Annons

I februari skrev GD om de elever som söker sig till Gävle från andra kommuner. Artiklarna resulterade i en motion om internatboende och mars beslutade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att utreda frågan.

Under våren fick samtliga gymnasielever vid de tre kommunala skolorna svara på en enkät via webbportalerna. 42 svarade. Av dem var 34 intresserade av en bostad i Gävle.

– Flera av de som svarade bor nära Gävle, så de är egentligen inte aktuella, säger Hans Brandén.

Sex elever hade åtta mil eller mer till skolan.

Gavlegårdarna har också lämnat ett remissvar till kommunen. I det framgår att de inte kan teckna hyreskontrakt med någon som är under 18 år, men att en möjlighet är att förvaltningen tecknar ett blockhyresavtal. Kravet från Gavlegårdarnas sida är att det finns vuxentillsyn och tillgång till regelbundna måltider.

Det är inte de elever som svarat på enkäten intresserade av. De vill ha egna lägenheter utan tillsyn.

Trots den dåliga svarsfrekvensen fortsätter arbetet med frågan.

Utbildning och Arbete har bokat ett möte med Gavlegårdarna för att diskutera en möjlig lösning. Det mötet är inplanerat i början av december.

– Vi måste hitta en lösning. Det är viktigt att vi får hit elever från andra kommuner också, säger Hans Brandén.

Nämnden ska ta beslut i december enligt utredningsuppdraget, men troligtvis kommer det att skjutas upp eftersom mötet med Gavlegårdarna kommer att ske samma månad.

Mer läsning

Annons