Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få handlare gav svar om trafiken

/

Kommunen ville veta hur handlarna drabbats av trafikavstängningen i centrum. Men bara 18 av 80 svarade – att de inte hade drabbats alls.

Annons

På måndagsmorgonen presenterade analysföretaget WSP sin slutrapport från försöket med bilfria gator i centrum. WSP har tittat på effekter för handeln och trafiken på uppdrag av kommunen.

– Men det är svårt att säga något om permanenta effekter eftersom det var en så kort testperiod. Dessutom stördes testet av omvärldsfaktorer som stigande bensinpriser och försämrat konjunkturläge, säger konsulten Ulf Rämme.

P-husen i både Gallerian Nian och Flanör var också avstängda för ombyggnad under delar av testperioden. När det gäller handeln ombads drygt 80 butiker i centrum att lämna in omsättningsstatistik. Men bara 18 kom in med fullständiga uppgifter, främst handlare runt Stortorget. För dem var omsättningen i stort sett oförändrad jämfört med samma period förra året, vilket går stick i stäv med den bild som handlarna själva gett.

Kaija Valtonen på Designforum är en av de som sagt att hennes butik drabbats negativt. Nu medger hon att hon inte lämnat in någon omsättningsstatistik.

– De ville veta min dagskassa från dag till dag och sådant lämnar jag inte ut. Det är affärshemligheter. Men jag kan lämna ut i procent hur mycket omsättningen minskat, säger hon.

Hon tror att många handlare låtit bli att lämna in statistik som en "tyst protest".

– I grund och botten känner vi oss överkörda. Det var en väldig tidspress. Det tar några timmar att få fram alla siffror, säger hon.

Vad som däremot går att se är att biltrafiken i centrum minskade med cirka 12 000 fordon mellan vecka 39 i september och vecka 42 i oktober då gatorna förbi Rådhustorget var avstängda.

– Sannolikt är det genomfartstrafiken som försvunnit, säger Ulf Rämme.

Fler åkte dessutom buss i oktober jämfört med samma månad förra året, och fler promenerade i centrum i oktober jämfört med maj. Besöken i citygallerierna minskade dock något jämfört med oktober 2011.

I rapporten riktas även kritik mot Gefle Dagblads och Arbetarbladets bevakning av testavstängningen. Ulf Rämme menar att rapporteringen varit för ensidig.

Mer läsning

Annons