Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få överklagade bygglov ändras

Det är svårt att få rätt mot Gävle kommuns bygglovsavdelning. Bara var fjärde som överklagar vinner i nästa instans.

Annons

Sedan 2010 har tjugo bygglov i Gävle överklagats.

Bara i fem av fallen har kommunens beslut ändrats.

I de fall där kommunen har underkänts har kommunen varit för generös och gjort avsteg från gällande detaljplan. Men sådana avsteg accepteras sällan när bygglov överklagas.

Ett exempel finns i Strömsbro, där bygglovshandläggarna i Gävle sa ja till att en byggnad vid Strömsbro Herrgård, som i detaljplanen var betecknad som uthus, skulle få byggas om till bostad. En mindre avvikelse, tyckte bygglovsavdelningen, men det tyckte inte förvaltningsrätten som upphävde bygglovet. Att avvikelsen från detaljplanen är så liten som tre kvadratmeter hjälper inte heller.

En fastighetsägare på Slottsträdgårdsgatan ville bygga ut sitt hus genom att glasa in en balkong och bygga till en trappa. Ombyggnaden skulle innebära att tre kvadratmeter prickad mark i detaljplanen togs i anspråk. Kommunen sa ja.

Men förvaltningsrätten konstaterade att huset redan hade byggts ut på prickad mark en gång tidigare. Lade man ihop de två utbyggnaderna kunde man inte längre anse att de var en mindre avvikelse, tyckte domstolen, och rev upp bygglovet.

– Utslagen visar att lagen ska tolkat precis så strikt som vi tidigare misstänkt. Ibland vill vi vara snälla men det går inte, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Samhällsbyggnad Gävle.

Mer läsning

Annons