Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få unga drabbas av stroke

Stroke är ovanligt bland yngre människor. När det förekommer är orsaken ofta en annan än när äldre drabbas. Allt från våld mot halsen till migrän.

Annons

Av de cirka 30 000 svenskar som årligen får stroke (propp eller blödning i hjärnan) är det en liten andel – strax under två procent – som är under 40 år. De flesta – 80 procent – är 65 år eller äldre.

Risken att få stroke ökar med åren. I åldern 20-24 år förekommer två fall per 100 000 invånare, i åldern 45-49 år har antalet stigit till 33 per 100 000 invånare.

Det har kunnat skönjas en tendens till att antalet strokefall bland yngre blir fler. Men det finns inga säkra belägg för en faktisk ökning.

– Nej, jag skulle inte våga säga det. Eftersom det handlar om så små tal bör man vara försiktig med tolkningar, säger Erik Lundström, överläkare i neurologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hos äldre är åderförkalkning i blodkärlen den vanligaste orsaken till stroke. Hos yngre beror sjukdomen oftare på andra saker.

– Man kan säga att de ovanliga orsakerna till stroke är vanligare hos yngre, säger Erik Lundström.

Sprickbildning i halspulsådern är ett exempel. Skadan kan uppstå i samband med våld mot halsen, till exempel vid brottning eller manipulationsbehandling.

Infektioner, migrän med aura, p-piller, droger och koagulationsrubbningar i blodet är andra riskfaktorer. Medfödda defekter i blodkärlen kan också vara en förklaring till en blödning.

Att skydda sig mot dessa riskfaktorer är svårt. Man kan till exempel inte varna ungdomar från att börja med brottning, menar Erik Lundström. De allra flesta som ägnar sig åt sporten råkar trots allt inte ut för stroke.

Inte heller kan man generellt avråda från p-piller. De nyare sorterna av p-piller är betydligt säkrare än de äldre, framhåller Erik Lundström.

– De råd vi kan ge är de som gäller för alla, det vill säga att avstå från rökning, äta sunt, motionera regelbundet och så vidare.

Kan stress orsaka stroke?

– Det kan ha en viss betydelse men den är svår att mäta.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons