Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få unga vill utbilda sig till lärare

/

I år har Högskolan i Gävle bantat lärarutbildningen rejält och ansökningarna har ökat.

Trots det kommer flera stolar att gapa tomma på lärosätet i höst.

Annons

Efter förra året, då det bara var 417 sökande till sammanlagt 720 platser på lärarutbildningen på Högskolan i Gävle, har man nästan halverat antalet platser inför höstterminen. Söktrycket har ökat rejält men det är få program som är åtråvärda.

En rejäl huggsexa är att vänta när de 100 platserna på förskollärarprogrammen ska fördelas på 420 studenter.

Men intresset för resterande 285 lärarutbildningsplatser på högskolan är litet. Dem är det bara 254 personer som sökt.

– Det är dåligt söktryck på grundlärareutbildningarna och utbildningarna till ämneslärare. Inte bara i Gävle, utan det är illa i hela landet, säger Micael Melander som är utbildningsledare på Högskolan i Gävle.

Efter första antagningsrundan ser det ut som om bara sex av totalt 14 program och kurser kommer att fyllas och två program har ställts in. Men trots detta är årets resultat inte så illa som de kan se ut menar Micael Melander.

– Vi ser faktiskt ingen nedgång utan snarare tvärtom, en liten ökning. Fördelningen påminner om tidigare år, men då var all statistik samlad för hela lärarutbildningen och då syntes det inte vilka program som folk sökte till.

Som GD rapporterade om i går fanns det under första halvåret 2012 över 30 000 lediga lärartjänster i Sverige.

Lärarförbundet varnar för stundande pensionsavgångar som gör att situationen kan komma att bli akut om några år.

Så även om söktrycket till lärarutbildningen i Gävle är mer eller mindre oförändrat från de senaste åren är läget bekymmersamt, medger Micael Melander.

Han försöker idka viss form av självkritik till de i ärlighet rätt bleka siffrorna, men lyckas inte särskilt bra.

– Det kan vara så att vi inte marknadsfört rätt, men jag tror att det har ganska liten impact på antalet ansökningar. Det beror snarare på vad som händer i samhället.

Och i samhället har det länge pågått en smutskampanj mot skolan, anser han. För att kunna genomföra reformer har politikerna medvetet målat upp en nidbild av skolan.

– Lärare i dag får aldrig någon credd om de gör ett bra jobb. Det talas bara om de dåliga resultaten, hur kontrollen måste bli bättre och hur allt måste överprövas.

I det klimatet är det förståeligt om det är få unga människor som är intresserade av att bli lärare, menar Micael Melander. Han själv hade varit tveksam.

– Jag vet inte om jag skulle vilja ha utbildat mig till lärare i dag.

Högskolan i Gävle har nästan halverat antalet platser till lärarutbildningarna. Ändå kan det bli svårt att fylla alla platser.

Mer läsning

Annons