Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fack kritiserar anställning

/

GÄVLE
Psykologförbundet är mycket kritiskt till kommunens anställning av en organisationskonsult på Kommunhälsan, som Gefle Dagblad berättade om i lördags.

Annons
-Att anställa någon som inte är psykolog är jätteallvarligt. Det handlar om patientsäkerhet, säger Kerstin Lagerqvist, ordförande i Gävleborgskretsen av Sveriges Psykologförbund.
Hon har skrivit ett brev till kommunen där hon ber dem förklara sitt beteende.
-Det här är första steget, att vi begär en förklaring. Sen får vi resonera med förbundet hur vi ska gå vidare. Vi släpper inte det här, säger Kerstin Lagerqvist.

Förhandlingar
Just nu pågår förhandlingar mellan kommunen och fyra andra fackförbund, som också är kritiska till hur kommunen skött rekryteringen till kommunhälsan. Kerstin Lagerqvist utesluter inte att man ska göra gemensam sak med de övriga.
-Som det har varit förr har det varit bra att gå ihop med de andra, för vi är ett väldigt litet fackförbund med bara 115 medlemmar i länet, säger hon.

Frågade aldrig facket
För facken efterlyser samma saker. MBL-förhandlingar och att kommunen följer samverkansavtalet.
Vilket man enligt nu fem olika fackförbund alltså inte gör.
-Vår fackliga representant har inte alls blivit tillfrågad under anställningsförfarandet. Det är allvarligt. Det ska ju vara ett gott samarbete. Jag frågar mig vart Bo Jonsson var? Han är verksamhetschef, var inte han inblandad när hon anställdes? Kör personalchefen ett eget race?
Kerstin Lagerqvist efterlyser ett skriftligt, skyndsamt svar på sina frågor.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons