Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakir ömmar för Humlan

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Slutet nära för Humlan. Martin Lundström, i mitten, läste om nedläggningen av Humlan och besökte igår sin gamla fritidsgård, och träffade föreståndaren Christin From och fritidsledaren Peter Styrman.

GÄVLE
Fritidsgården Humlan var ett andra hem för Martin Lundström i tio år. Nu bor han i Stockholm, försörjer sig som fakir och driver ett eget företag. På tillfälligt besök i Gävle fick han höra att fritidsgården ska läggas ner.

Annons
- Det är så tråkigt. De biter sig själva i svansen, säger Martin Lundström, med adress till politikerna.
Själv inser han i dag att han har Humlan att tacka för mycket, mycket som han inte förstod när han var yngre. Nu är han 25 år och framträder bland annat på fritidsgårdar runt om i landet.
- Personalen har lagt ner otroligt mycket energi på detta. De ska ha en stor eloge, säger Martin Lundström, som tror att han inte hade vågat satsa på det han själv ville göra, om han inte hade fått stöttning från fritidsledarna på Humlan.
- De har gett mig ett självförtroende som står sig än i dag.
- Jag blev otroligt ledsen när jag läste att gården skulle läggas ner.

Speciell kultur
Han tror att det blir svårt att bygga upp något liknande på en ny gård. Personalen har skapat en alldeles speciell kultur på Humlan, som blir svår att bygga upp någon annanstans, och området behöver en egen fritidsgård.
De pengar som kultur- och fritidsnämnden sparar på lokalhyror riskerar att bli nya kostnader någon annanstans i kommunens organisation.
I går hälsade han på sina "gamla"fritidsledare på Humlan, föreståndaren Christin From och fritidsledaren Peter Styrman. Det brukar vara glada miner när de ses, men nu är stämningen annorlunda.
- Det är uppgivet, så brukar det inte vara på Humlan. Där brukar det heta att ingenting är omöjligt.
Fritidsledaren Peter Styrman, som fanns på gården när Martin Lundström gick där, bekräftar att många nu har tappat sugen. Själv var han besökare på gården i unga år, började jobba extra och har haft ett fast jobb som fritidsledare i snart tio år.
- Nu känns det som att det inte spelar någon roll vad vi tar upp. Det är bara plånboken som gäller.
- Som vi ser det har de inte ens funderat på konsekvenserna, säger Peter Styrman.

Oviss framtid
Nedläggningsförslaget fick de se för drygt en vecka sedan. Framtiden har de inte hunnit börja fundera på. Humlan drivs av en förening med Svenska Kyrkan och missionsförbundets ungdomsavdelning som huvudmän. Om de är intresserade av att driva den nya gården är oklart.
Men Peter Styrman tror inte att det går att få en lika bra verksamhet i de nya lokalerna i Folkets hus. Det blir betydligt mindre utrymme och avståndet för dem som går på Humlan idag kan bli för långt, framför allt för de yngre.
- Risken är att man tappar många av dem som går på Humlan, säger Peter Styrman.
Martin Lundström försökte igår få tag på kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lars-Göran Ståhl. Han skulle vilja göra något för sin gamla fritidsgård, men vet inte riktigt vad.
- Det här kommer att straffa sig i framtiden. Jag kanske inte är världens bästa förebild, men Humlan kan jag prata mig varm för hur länge som helst.
- Det skulle kännas otroligt trist om den försvann.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons