Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falk kan stämma staten

/

Advokat Gunnar Falk beklagar att JO:s yttrande kom för sent för att påverka straffet för hans klient

Annons

JO riktar ovanligt skarp kritik mot att polisen lurade en misstänkt mordbrännare till vad som påstods vara en anställningsintervju men i själva verket var ett polisförhör.
Mannen erkände vid anställningsintervjun sin roll vid branden och dömdes till tio års fängelse.
Så här får det inte gå till, slår JO nu fast.
Mannens rättigheter som misstänkt kringgicks avsiktligt, liksom hans rätt till respekt för privatlivet enligt Europakonventionen. Det krävs ny rättssäker lagstiftning för att metoden ska få användas i fortsättningen enligt JO.
En misstänkt som kallas till polisförhör måste enligt svensk lag informeras om vad han är misstänkt för och att han inte är skyldig att svara på frågor. Han ska också få reda på att han har rätt till advokat.
Den dömde mannens advokat, Gunnar Falk beklagar att JO:s yttrande kom för sent för att påverka straffet för hans klient, som dömdes av hovrätten i somras.
– Jag funderar på att stämma svenska staten för fördragsbrott i Europadomstolen, säger Falk till TT.
Han har länge varit oroad över att polisen i sin kamp mot den grova brottsligheten tar sig allt större friheter och inte kommer att rätta sig efter JO:s yttrande.
– Polisen blir bara fräckare och fräckare. De tycker att ändamålet helgar medlen. Jag tror att de kommer att fortsätta som vanligt tills det finns en lag som reglerar de särskilda spaningsmetoderna.
Ingen inom polismyndigheten ville på tisdagen kommentera JO:s kritik eftersom de inte läst yttrandet.
– Vår under cover-verksamhet har legat på is i över ett år på grund av oklarheter i regelverket, som ska ses över, säger Varg Gyllander, Rikskriminalens pressekreterare.
Riksåklagare Anders Perklev är förvånad över att JO är så kategorisk.
– Det finns ju ett utrymme för tolkning här. Bevisprovokation har godtagits av HD under förutsättning att den går till på rätt sätt. Vi ska nu analysera yttrandet för att ge vägledning till våra åklagare, säger Perklev till TT.
Lagreglering av polisens kontroversiella spaningsmetoder har efterlysts länge. För knappt ett år sedan lämnade polismetodutredningen över sitt betänkande till justitieminister Beatrice Ask. Det bereds nu på hennes departement där man ännu inte kan ge någon prognos om när den ska läggas fram för riksdagen.

TT

Mer läsning

Annons