Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fall från fönster blir fall för Socialstyrelsen

En man boende på det särskilda äldreboendet Bergmästargården klättrade ut genom fönstret och föll till marken. Nu anmäler Gävle kommun händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

Det var i slutet av september som mannen lyckades ta bort spärren på fönstret och klättrade ut. Han klarade sig utan allvarliga skador och kunde lämna sjukhuset dagen efter.

Händelsen inträffade i samband med ett skiftbyte för personalen. Ett rörelselarm visades från mannens lägenhet. Larmet ska enligt rutin kvitteras inne i rummet men kvitterades i stället på en larmtavla i korridoren. Det innebar att ingen tittade till mannen. Samma morgon såg en sjuksköterska som kom till jobbet att mannen klättrade ut genom fönstret. Varken hon eller den övriga personalen han agera förrän mannen föll ner på marken. Samtidigt upptäckte personalen att dörren till mannens lägenhet var låst.

– Vi ser nu över samtliga äldreboenden för att se till att fönsterspärrarna är intakta och att rutinerna för larm och låsta dörrar följs, säger omvårdnadsförvaltningens produktionschef Ann-Britt Nordahl.

Kommunens åtgärder ska vara genomförda senast sista januari nästa år.

Mer läsning

Annons