Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska lärare på Facebook

Elever på Sörbyskolan i Gävle skapade falska Facebook-konton i två lärares namn. Händelsen upptäcktes förra veckan och skolan ser allvarligt på det som hänt.

Annons
Det var läraren Peter Alzén som gjorde upptäckten när han själv var ute på Facebook.
– Eleverna hade gjort konton i lärarnas namn. De har inte skickat några meddelanden, bara ansökt om att bli vän med några av oss lärare som redan har konton, säger Peter Alzén.
Skolan utredde händelsen och kunde relativt snabbt ringa in eleverna som låg bakom kontona.
– Vi har träffat eleverna och har tagit kontakt med deras vårdnadshavare. Dessutom kommer vi att låta polisen hålla i bekymringssamtal med de här eleverna, säger biträdande rektor Jonas Öhlander.
Bekymringssamtal utförs av polisens representant på Brottsförebyggarna i Gävle, BIG. Syftet är att kartlägga förhållanden runt den unge för att bryta ett destruktivt beteende.
Skolan kommer inte att göra någon polisanmälan, däremot planerar Jonas Öhlander informationsinsatser för skolans alla elever och även föräldrar om vad man får och inte får göra på nätet.
– Det handlar om fallgropar, risker och vilka brottsliga handlingar man kan göra sig skyldig till, säger han.
Att personal och barn vid Gävles skolor råkar illa ut på nätet är inget nytt. Ifjol arrangerade exempelvis Solängskolan en temadag om nätetik sedan både lärare och elever utsatts för e-mobbning.

Mer läsning

Annons