Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Björk får snart träffa lillebror

/

Sexårige Oskar Sifiso Björk trodde att adoptionsbyrån tappat bort deras telefonnummer. Men så plötsligt kom samtalet – Oskar ska bli storebror!

Annons

I dag reser familjen Björk till Sydafrika för att träffa sin efterlängtade son och lillebror, och du kan följa äventyret på gd.se

Första gången som GD berättade om familjen Björk i Sandviken var 2006. Åsa och Nicklas skulle då precis åka till Sydafrika och träffa sonen Oskar Sifiso Björk för första gången.

Oskar, som då bara var ett år gammal, är nu en glad och social drygt sexårig pojke med massor av spring i benen som ska börja ettan till hösten.

Han visar stolt upp tapeten på fondväggen i barnkammaren som han fått välja. Det var viktigt för Oskar att den inte var för läskig för lillbrorsan, så Spindelmannen ratades och valet föll i stället på Blixten McQueen från filmen Bilar.

– Jag ska lära honom att spela fotboll, bygga lego och leka polis, berättar Oskar.

– Han är verkligen heltaggad på att få en lillebror, skrattar pappa Nicklas.

För fyra år sedan började tankarna komma på att Åsa och Nicklas ville adoptera igen och i tre års tid har familjen längtat och väntat på att matchas ihop med ett barn.

Efter 18 månader kan det komma ett besked när som helst, och då måste man vara beredd att åka inom två veckor, vilket gjort att familjen inte kunde åka på några längre resor under hela den tiden.

En fredag i slutet av juni ringde plötsligt telefonen när familjen var på väg hem från Kolmården.

– När vi berättade för Oskar blev han först helt tyst. Sedan stod han på gården hela eftermiddagen och ropade till alla som gick förbi att han hade fått en lillebror, oavsett om han kände dem eller inte, skrattar Åsa.

Lillebror, som ska heta Simon Joshua Björk, fyller ett år i år och kommer precis som storebror att få behålla sitt afrikanska namn som andranamn, med möjligheten att sedan välja vad han vill heta.

När de kommer hem i mitten av augusti kommer Åsa att vara föräldraledig i ett år.

– Naturligtvis kommer det bli en förändring att få ett barn till. Åldersskillnaden är ganska stor mellan dem, men Oskar tycker om småbarn och vi tror att det är nyttigt att ha syskon. De lär sig att ta hänsyn och får en gemensam bakgrund, och vill de resa tillbaka till Sydafrika tillsammans utan oss i framtiden kan de få stöd av varandra, säger Åsa.

Åsa och Nicklas kommer att blogga från Sydafrika. Häng med när tre blir fyra, och Oskar får en efterlängtad lillebror, på blogg.gd.se/resantillvarlillebror

Här ovanför kan du klicka och se bilder från förra gången makarna Björk åkte till Sydafrika och träffade Oskar för första gången. 

Mer läsning

Annons