Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerätten beklagar utpekande

"Det är första gången någon reagerat så här. Vårt syfte är inte att peka ut någon utan bara att ta reda på saker. Jag tycker inte att vi gjort något fel utifrån handläggningen".

Annons

Det säger Bernt Westerlund, gruppchef på Familjerätten i Gävle, med anledning av att en man felaktigt kallades till faderskapsutredning.

I går berättade Gefle Dagblad att en man i Gävle JO-anmält kommunen efter att ha fått brev om att han skulle kunna vara far till ett barn fött förra hösten.

Mannen tror själv att han blivit förväxlad med en annan man med samma namn som också bor i Gävle, men som inte har någon folkbokföringsadress.

– Vi har rätt att leta efter namn och försöka komma i kontakt med tänkbara fäder. I normalfallet har vi namn och adress. Men i undantagsfall är efterforskningar den enda chansen att få tag i den vi söker. Vårt utgångsläge är barnets bästa och vi har också stöd i lagstiftningen för det.

Han säger att Familjerätten nu överväger att formulera breven med kallelser till faderskapsutredning på ett annat sätt.

– Det kanske borde formuleras på ett mer pedagogiskt sätt som inte oroar så mycket.

Han beklagar att mannen som JO-anmält känner sig utpekad.

– Alla reagerar olika och han har naturligtvis rätt till sin reaktion. Sen hade jag naturligtvis önskat att vi hade fått någon kontakt med mannen, säger Bernt Westerlund.

Mer läsning

Annons