Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Famljen flyr från lössen

/
  • Anna Westlund och yngste sonen Jacob utanför porten på Moränvägen där hennes lägenhet finns och som hon inte har bott i på sex veckor.
  • Den 17-åriga dottern har sovit i lägenheten under större delen av tiden och agerat bete för att saneringen ska verka. Hittills har det inte hjälpt och hon blev biten så sent som förra veckan.

Den sjunde september flydde Anna Westlund från sitt hem sedan det invaderats av vägglöss. Sex veckor senare har hon fortfarande inte vågat återvända.

Annons

När Anna Westlunds femårige son vaknade med bett över hela kroppen stod det klart att lägenheten på Moränvägen drabbats av vägglöss. Omedelbart flydde hon och hennes fyra barn från lägenheten. Det var den sjunde september. Efter fyra saneringar och sex veckor hemma hos vänner vågar Anna Westlund fortfarande inte flytta tillbaka. Lössen är kvar.

Det finns dock ett problem. Vägglöss bekämpas kemiskt med ett långtidsverkande medel som endast är verksamt om lössen rör sig i det. Men de blodsugande nattdjuren kommer endast fram om någon sover i lägenheten.

Men det vägrar Anna Westlund.

– Att ligga där på kvällen och låta dem krypa över min kropp och suga blod. Jag fattar inte hur någon kan tvinga mig till det. Det känns hopplöst för att jag vet att jag har fobi.

Anna Westlund 17-åriga dotter delar inte fobin för de små krypen och har bott i lägenheten under större delen av tiden.

– Jag känner mig som en så dålig mamma som låter henne vara här, jag har sagt att hon inte behöver det. Men hon vill göra det för att få hem sin familj. Jag står i evig tacksamhet till henne.

Men varken saneringen eller dotterns hjälp tycks ge effekt. Senast i förra veckan vaknade dottern upp med vägglössbett och ytterligare en sanering, den fjärde i ordningen, genomfördes.

Anna Westlund har varit i kontakt med Gavlegårdarna som emellertid inte sträckt sig längre än att ha gett henne den rekommenderade hyresreduktionen på septemberhyran på 15 procent. Anna Westlund tror att hon aldrig kommer känna sig trygg i lägenheten och vill helst flytta någon annanstans.

– Jag förstår Gavlegårdarna som säger att vägglössen inte är deras fel, men de borde möta upp bättre. Ge mig ett nytt boende, eller i alla fall en lägenhet att bo i under tiden.

Men vägglöss är inte skäl för att få en annan lägenhet enligt Niclas Lind som är förvaltningschef på Gavlegårdarna. Anna Westlund är välkommen att söka en annan lägenhet precis som alla andra säger han.

– Är hon intresserad av en annan lägenhet får hon söka på samma kriterier som alla andra. Får man ingen lägenhet har man inte passerat de riktlinjer och regelverk som gäller.

Vägglusfobi är inget som Gavlegårdarna kan ta hänsyn till enligt Niclas Lind. Behöver man en ny lägenhet av medicinska skäl är det Gävle kommun som ska göra den bedömningen, inte bostadsbolaget.

Vad tänker du personligen om det här?

– Det är naturligtvis tråkigt om någon drabbas och inte kan använda sin lägenhet till fullo. Vi gör det vi kan som fastighetsägare för att personer ska kunna komma tillbaka till sin boendeform. Sen är det ett stort ansvar för individen när man drabbas av olika saker att göra sin del.

Och i det här fallet är hennes del att hon ska vara i en lägenhet som hon inte vågar vistas i?

– Vilken fråga, du. Jag tänker inte ens svara på den frågan. Alltså hon får bo var hon vill.

Mer läsning

Annons