Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för bedrägerikvinnan

En 39-årig kvinna döms nu till två och ett halvt års fängelse för flera utstuderade bedrägerier.

Annons

Den 39-åriga kvinnan döms för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning, grovt bedrägeri och bedrägeri. Förutom fängelse ska hon betala cirka 1,4 miljoner kronor i skadestånd, plus ränta på dessa och andra belopp från i vissa fall tillbaka till 2009.
I domen finns sex målsäganden, fem privatpersoner och en bank.

Bland annat har kvinnan lurat sin svåger i Norge på totalt 844 000 kronor under 2008. Hon ljög om att hennes hjärta var dåligt och att hon behövde pengar till en hjärtoperation. Hon skickade en rad sms – vissa där hon låtsades vara sin egen läkare.
Allt eftersom började 39-åringen trappa ned på kontakterna med svågern i Norge. Hon hade lovat att betala tillbaka pengarna, och även uppgivit att hon planerade att flytta till Norge.

Svärmoderns tur
Men istället hade hon hittat ett nytt offer – svågerns mamma, alltså sin egen svärmor. Genom att lura svågern i Norge att hans mamma hade talat illa om hans pappa hade denne sagt upp kontakten med sin mamma. Mamman kände sig ensam och 39-åringen nästlade sig då in i hennes liv med nästan dagliga hembesök.
Genom att ljuga om att hennes hund behövde en öronoperation lyckades kvinnan lura av sin svärmor 40 000 kronor.

När svågern till slut bestämde sig för att besöka sin mamma stötte han ihop med kvinnan i mammans hem och konfronterade henne om pengarna och lögnerna.
Hon erkände då att pengarna inte gått till en hjärtoperation men hittade istället på en ny lögn: en fördetta pojkvän inom den kriminella mc-klubben Bandidos hade lagt beslag på allt.
Men pengarna hade bland annat gått till nya bilar.
Till sin, nu före detta, make ljög 39-åringen ihop att hon fått pengarna av en givmild kvinna.

Sedan bar det till Gävle
Kvinnan slog även klorna i ett grannpar i Gävle under 2010. Hon ljög ihop att hon misshandlades av sin make och började besöka grannarna dagligen. De har berättat att de började se på kvinnan som en dotter.
Men maten började smaka illa. Mannen kräktes och kände sig konstig och trött. Samtidigt började internetbanken krångla, sidor revs ur pass och kontantutdragen från posten förvann.
Men istället för att misstänka 39-åringen blev paret osams med varandra.

En dag under sen höst 2010 kollapsade mannen när han kom hem från jobbet. Som vanligt befann sig kvinnan i deras hus, och tyckte mannen skulle lägga sig och vila. Men hustrun bestämde att ambulans skulle tillkallas och mannen blev sängliggande på sjukhuset.
Under tiden passade kvinnan på att ta ett lån på 250 000 kronor från en bank i makarnas namn. Och när årsbeskedet kom från deras bank i januari 2011 upptäckte paret att det saknades 94 000 kronor.
När paret konfronterade 39-åringen sa hon att hennes make måste ligga bakom det falska lånet – och eftersom paret litade fullständigt på kvinnan polisanmälde de hennes make.

Det dröjde till april 2012 innan kvinnan lögnhärva hade nystats upp och åtal kunde väckas.
Kvinnan förnekar alla brott hon nu döms för.

Mer läsning

Annons