Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för den brutala misshandeln på Gävle bro

/
  • Vänster: Golfrestaurangen som 22-åringen åtalas för att ha gjort inbrott i. Uppe höger: Mannens sårskada. Nere höger: I den här lastbilshytten tvingade trion in mannen och fortsatte misshandeln.

En sen natt i november blev en lastbilsförare överfallen och misshandlad av tre unga män när han skulle tanka. Nu är två av dem dömda till fängelse respektive skyddstillsyn.

Annons

23-åringen döms till tio månaders fängelse för olaga tvång och för att ha försökt stjäla lastbilen. Han hade sedan tidigare två fängelsedomar och var villkorligt frigiven. Gävle tingsrätt håller kvar honom i häktet tills domen har vunnit laga kraft för att han inte ska fortsätta begå brott under tiden.

20-åringen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han är tidigare dömd till vård. Tillsammans ska 20-åringen och 23-åringen betala 18 020 kronor i skadestånd till lastbilschauffören.

Båda två har nekat till brotten. Den tredje mannen, en 22-årig bror till 20-åringen, har erkänt att han misshandlat lastbilschauffören. Han åtalas samtidigt för andra brott.

Det var natten till den 15 november som en man i 60-årsåldern stannade till vid Statoil Gävle Bro för att tanka. Då klev två män ut ur en bil.

"Ta det jävligt lugnt" ska de ha sagt innan de brottade ned honom till knästående. En tredje man kom ut ur bilen och började slå mot lastbilschaufförens panna och hjässa med en ficklampa. De ville att han skulle tanka deras bil med sitt kort men då det bara fungerade för diesel skulle han hämta ett annat från lastbilshytten.

Väl inne i lastbilen bestämde sig männen för att stjäla den i stället. De fortsatte misshandla mannen och tvingade ner honom på bädden.

"Vi dumpar honom sedan" hörde lastbilsföraren någon av männen säga och trodde då att de skulle ta livet av honom.

Men tack vare att en anställd vid bensinmacken blivit vittne till händelsen och kunnat larma polisen dök de upp och kunde gripa männen när de precis börjat rulla mot E4:an.

Mer läsning

Annons