Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för knivdåd på Brynäs

18-åringen döms till ett år och tre månaders fängelse för det blodiga svartsjukedådet i november, i tingsrättens dom som kom på tisdagen.

Annons

Tingsrätten fäller 18-åringen för grov misshandel. Förutom fängelse döms han att betala 40 000 kronor i skadestånd till den 20-årige man som han högg kniven i.
Tisdagskvällen den 20 november störtade 18-åringen in i en lägenhet på Brynäs. Beväpnad med kniv attackerade han 20-åringen som befann sig i vardagsrummet.
Han högg mannen tre gånger i bröstet och buken och flydde sedan från lägenheten. Senare samma kväll hoppade han på ett tåg från Gävle och anhölls i sin frånvaro. Några dagar senare överlämnade han sig till polisen.
Tidigt i utredningen framkom motivet: svartsjuka. 18-åringen hade hört rykten om att hans flickvän inlett ett förhållande med 20-åringen. Han visste att båda befann sig i en lägenhet på Brynäs – och begav sig dit för att konfrontera 20-åringen.
Tingsrätten skriver i domskälen ”att det inte framkommit att 18-åringen haft något annat motiv än att han vid gärningsögonblicket drevs av svartsjuka och ilska på grund av att hans flickvän var i samma lägenhet som 20-åringen och att han misstänkte att de båda hade en relation.”
18-åringen har berättat att han först drack sex öl och tog lite amfetamin, och säger sig ha luddiga minnesbilder av vad som sedan hände. Men han har under utredningen och rättegången förnekat att han skulle ha beväpnat sig med kniv, och istället hävdat att han hamnade i handgemäng med 20-åringen i lägenheten och därefter greppade ett ”föremål” som fanns i bostaden.
Tingsrätten avfärdar att ”föremålet” kan ha rört sig om något annat än kniv med tanke på 20-åringen skadebild, hans utpekande av 18-åringen och de inledande vittnesuppgifterna om vad som hände.
Åtalet gällde mordförsök men tingsrätten dömer 18-åringen för grov misshandel. 20-åringens knivskador var inte livshotande och rätten finner det inte ställt utom rimligt tvivel att 18-åringens avsikt var att mörda honom.
Däremot finner tingsrätten inga förmildrande omständigheter i övrigt. Ungdomsrabatten är inbakad i fängelsestraffet och innebär en halvering av vad som annars skulle ha dömts ut.

Mer läsning

Annons