Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande slöjdintresse

GÄVLEGävle Slöjdares vårmässa lockar alltid många besökare. I år hade föreningen tagit Lättings lokaler i gamla fängelset i besittning.

Annons
- Det var faktiskt min idé, berättar Ulla Åleskog. För några månader sedan hörde jag att gamla fängelset skulle bli kulturhus och att det skulle vara öppet för Gävles konstföreningar.
Ulla Åleskog ringde och anmälde slöjdarnas intresse och fick ja.
- Visserligen är det lite trångt i korridorerna, men det fungerar fortsätter Ulla Åleskog. Vi har också en höstmässa och då är vi lovade att få vara i gamla gymnastiksalen en trappa upp och det tror jag blir perfekt.
- Som det var nu tvingades vi tacka nej till flera utställare eftersom det inte fanns någon plats.
30 utställare visar upp sina alster.
Och det märks att vi närmar oss påsk, påskpyntet dominerar..
För de flesta utställare är det hobbyarbeten som visas upp,
- Jag tror det är en utställare som har det som yrke, förklarar Ulla Åleskog. Föreningen har 70 medlemmar och alla älskar att arbeta med olika material.
För Ulla handlar det om lera och sten.
- Men jag hatar att dreja leran, skrattar hon. Kanske för att jag inte kan det. Jag har många idéer och en livlig fantasi och då gäller det att få utlopp för det.
Det var också Ulla Åleskog som gjorde Grubbel Gubbar som under årens lopp blivit en verklig säljarsucce´.
- Jag vet inte hur många jag sålt, säger Ulla. I början var det personer som köpte 30 åt gången och sedan delade ut dem som presenter.
Det har gått så långt att det finns ett plagiat i Hälsingland där personen till och med kopierat den text som medföljer gubben.
Utställningen fortsätter och avslutas i dag, söndag.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons