Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny tävlar i Hollywood

/
  • Med sikte på Hollywood. Fanny Wallmo ser inte bara chansen till en tävling utan lika mycket till nya kontakter med agenter och andra i artistbranschen.
  • Trivs på scenen. Fanny Wallmo är nyss hemkommen från Los Angeles och har blivit uttagen till världens största talangjakt.

Sedan Tjorven på Göta Lejon har hon stått på många scener i Europa. Nu har hon pluggat musikal i Los Angeles och i sommar ska hon delta i världens största talangjakt.

Fanny Wallmo från Gävle vet vad hon vill.

Annons

Fanny, 27 år, gick teaterprogrammet på Vasaskolan i Gävle. Nu ska hon tävla i världens största talangjakt i Hollywood. Hon har blivit uttagen bland 75 000 sökande och är en av 30 deltagare från Norden. Tävlingen pågår under drygt en vecka i juli och börjar med en ”bootcamp” för deltagarna. Men än är hon inte nervös.

– Inte för att uppträda och tävla, säger Fanny. Det känns bara roligt och jag har precis bott i Los Angeles och känner mig väldigt hemma där. I så fall är jag mer nervös för allt som ska fixas innan. Jag håller på för fullt med att söka sponsorer och det är inte det lättaste.

Det var i höstas hon skickade in sin ansökan och en video till den amerikanska juryn, där bland andra Michael Jacksons sånglärare ingår, och för bara några dagar sedan fick hon beskedet att hon har blivit uttagen. Fanny är jätteglad och ser sin chans – inte bara till en tävling utan lika mycket till nya kontakter med agenter och producenter och andra människor inom artistbranschen.

Tävlingen heter World Championships of Performing Arts och har totalt 1 200 tävlande. Fanny tänker tävla i sång i genrerna pop och musikal, men hoppas också kunna delta i någon skådespelargren.

Hon har ganska nyss kommit hem efter att ha pluggat musikal i ett och ett halvt år i Los Angeles. Där spelade hon i skolans uppsättning av Broadwaymusikalen ”Urinetown”, blev omnämnd i tidningen och spelade in ett soundtrack till en film. Det var Fannys granne som var musikproducent som var på jakt efter en röst som hennes och hörde henne sjunga i lägenheten. När hon kom hem efter skolan en dag satt det en lapp på dörren om att han behövde en sångerska till en ny film.

– Sånt händer bara i Los Angeles och det är så himla härligt! säger Fanny glatt. Det finns verkligen mycket möjligheter där.

En gång i början av sin vistelse tackade hon nej till att följa med på en filmpremiär bara för att hon kände sig lite trött. Det gör hon aldrig om.

– Jag grät när jag fick veta att Robert de Niro hade suttit precis bredvid min plats under hela filmen. ”Never say no in Hollywood!”

Fanny har sjungit och spelat teater i hela sitt liv. När hon var liten uppträdde hon för släkt och vänner så fort hon fick chansen och vid nio fick hon rollen som Tjorven på Göta Lejon i Stockholm. Där träffade hon Astrid Lindgren flera gånger och kände att hon njöt av känslan att stå på en scen.

När hon var 14 blev hon medlem i gruppen Trybe och åkte runt på spelningar i Europa under tre år. Hon började teaterprogrammet på Vasaskolan och tränade sång med Johan Jämtberg på Helges.

Efter gymnasiet fick hon jobb som musikalartist i Sverige och som showartist i Spanien. Så småningom ville hon vidareutbilda sig och för två år sedan sökte hon till en musikalskola i Los Angeles.

Det blev lyckat för Fanny. Hon stortrivdes på skolan och fick vänner för livet. Fritiden var lika behaglig med stranden nära och Hollywoodkändisar överallt.

Men det är svårt att få arbetsvisum i USA och det blir dyrt i längden att studera. I vintras åkte hon till Sverige igen. Hon fick tid att tänka och känna efter och nu är hon säkrare än någonsin på vad hon verkligen vill. Hon vill fortsätta satsa på sång och musikal och helst i USA.

Juryn i tävlingen tyckte att Fannys styrka är att hon sjunger från hjärtat. Nu får hon chansen att visa det för Hollywood och hela världen.

(Fanny Wallmo från Gävle kommer även att blogga på GD:s hemsida om sitt äventyr i Hollywood.)

Mer läsning

Annons