Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasin flödar på sommarkonstskolan

/
  • Ina Aspeborg, sju och ett halvt år, och hennes storebror Arvid, snart elva år, kommer från Stockholm men har hälsat på mormor och morfar i Gävle i veckan. De tyckte att det roligaste på sommarkonstskolan var att göra skulpturer, och Ina passade på att låta sin svan simma i bassängen medan Arvids näbbdjur solade på kanten.
  • Iniz Gutierrez Thorsell, nio år, och Nellie Kusbom, åtta år, lärde känna varandra under sommarskolans fyra dagar. Tillsammans har de skapat en färgglad fisk.
  • Någon riktig utställning av barnens alster hanns inte med, men några av konstverken visades i alla fall upp utanför Länsmuseet i går förmiddag.

Vackra tavlor, en färgglad fisk och till och med ett näbbdjur. Det var några av de fantasifulla konstverken som skapades när 15 barn fick gå i sommarkonstskola i fyra dagar.

Annons

De glada skratten och ljuden från ben fulla med spring hörs hela vägen ner till länsmuseets foajé. En trappa upp håller de 15 barn i åldrarna 6-12 år som gått på museets sommarkonstskola i fyra dagar på att färdigställa sina alster så att de kan ta med sig dem hem. Två av dem är Iniz Gutierrez Thorsell och Nellie Kusbom. De har blivit kompisar under veckan och har tillsammans gjort en fisk med hjälp av hönsnät, tidningspapper och alla möjliga vackra färger.

– Det är lite tråkigt att veckan är slut, för det är så roligt att pyssla. Men jag kommer att fortsätta pyssla hemma, säger Iniz.

Ina Aspeborg och hennes storebror Arvid kommer från Stockholm men har varit på besök hos mormor och morfar i Gävle i veckan. Förutom att spela minigolf och besöka Furuvik har de även hunnit gå på sommarkonstskola. De tycker båda att det har varit allra roligast att göra skulpturer, och Ina visar stolt upp sin svan och Arvid det näbbdjur som han tillverkat.

– Det är ett av mina favoritdjur, för jag gillar ovanliga djur, berättar Arvid.

Under veckan har barnen bland annat fått välja ett konstverk att göra en egen tolkning av, jobbat med kollage och målat porträtt. I går stod akvarellmålning i det fina vädret på schemat.

Intendenten och konstpedagogen Ingela Jönsson är ansvarig för konstskolan och hon tycker att det är viktigt att barnen vågar släppa loss och får göra som de vill.

– Det är så viktigt med skapande och att få vara fri i det. Barnen frågar ofta ”får man göra så här?”, och det är klart att man får det, säger Ingela och fortsätter:

– Barnen har varit jättenyfikna på allt som finns här, så jag hoppas också att de får med sig att det är kul på museer.

Mer läsning

Annons