Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färnebo öppnar filial i Gävle

Färnebo Folkhögskola öppnar en filial i Gävle till hösten.

– Vi håller på och letar lokaler, säger Åsa Lilja, skolans samordnare från och med nyår.

Annons

Det är den allmänna kursen, där eleverna läser upp sina gymnasiebetyg, som nu flyttas till Gävle. Skolan hoppas på 40 elever redan i höst och ytterligare 20 året efter.

Men att hitta en lokal i Gävle har inte varit lätt.

– Vi trodde att det skulle vara enkelt, men det har det inte varit. Vi behöver cirka 300-500 kvadratmeter, som ligger centralt, men inte alltför centralt. Vi är öppna för alla förslag, säger Åsa Lilja.

I samband med att Färnebo Folkhögskola öppnar en filial i Gävle lägger man ner filialen i Göteborg, och avslutar samarbetet med Västerbergs Folkhögskola.

Internatskolan i Österfärnebo blir dock kvar, trots att det varit svårt att rekrytera deltagare till de resande kurserna de senaste åren.

– Vi kommer att ha kvar de resande kurserna, och hoppas att det är ett övergående fenomen att intresset minskat. Men vi ska också starta kurser på ett nytt spännande tema: Hållbar omställning, säger Åsa Lilja.

Att filialen i Göteborg, som hållit till i Viktoriahuset vid Linnégatan, läggs ner beror främst på att det varit splittrat att ha en filial så långt bort, säger Åsa Lilja.

Den allmänna kurs, som Färneboskolan har i år i samarbete med Västerbergs folkhögskola har bara 15 deltagare.

Filialen i Gävle innebär alltså en utökning på cirka 25 platser.

Samtidigt räknar också Västerbergs folkhögskola med att utöka antalet platser med hjälp av de extra pengar som regeringen anslagit till folkhögskolorna.

– Jag tror att det finns underlag både för oss och för Färneboskolan i Gävle. Många arbetslösa ungdomar som kommit till oss via arbetsförmedlingen på studiemotiverande kurser är intresserade av att börja läsa på folkhögskola, säger Birgitta Wåhlstrand, rektor på Västerbergs folkhögskola.

Mer läsning

Annons