Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre använder cykelhjälm

/
  • Else-Britt Talts äger två cykelhjälmar, men ingen av dem sitter på huvudet.– Det är obekvämt. Men jag är väl medveten om riskerna och cyklar försiktigt.
  • – Sist jag använde hjälm var jag elva år, och då bara när mamma såg. Nu använder jag bara hjälm när jag åker skridskor för jag vet att jag är dålig på det. Om jag skaffade barn skulle jag nog ha cykelhjälm för att vara en bra förebild, säger Helena Westberg.
  • – Hatten skyddar bättre mot regnet än en hjälm. I nian slutade alla använda hjälm, då slutade jag också. Jag har blivit påkörd en gång, så jag cyklar mer försiktigt nu, säger Hien Hoang.
  • En gång när Birgitta Emretsson cyklade Vätternrundan vurpade hon rejält. Cykelhjälmen såg ut som ett knäckt äggskal efteråt, men huvudet klarade sig.– Utan hjälm hade jag inte stått här nu. Jag har alltid hjälm när jag cyklar, det är lika självklart som bälte i bilen.
  • Åke Andersson använder alltid hjälm. Nästan.– Det gick lite för fort i morse, men annars kör jag med hjälm, i synnerhet vintertid.Varför?– Jag tror att det är svårare att laga en skada i skallen än i en arm. Jag har vurpat någon gång och då har hjälmen gjort nytta.Hur kommer det sig att färre använder hjälm, tror du?– Det är inte så snyggt. Personligen är det därför jag skippar den mellan varven. Men det är ju egentligen en löjlig anledning.

I går räknade kommunen hur många som använder cykelhjälm i Gävle.
Resultatet visar att en positiv trend är bruten.

Annons

900 cyklister ligger till grund för den årliga undersökningen. I fjol steg användandet med åtta procentenheter till 24 procent.

I år noterades en tillbakagång till 20 procent vilket innebär att endast var femte cyklist skyddar huvudet. Enligt kommunen är var tredje cykelskada en huvudskada.

På lördag arrangeras Cykeldagen på Stortorget i Gävle. Då ska kommunen informera om hjälmen fördelar.

Mer läsning

Annons