Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bryter mot besöksförbuden

GÄVLE
Gävleborna bryter mot lagen om besöksförbud i allt mindre utsträckning. Hittills i år har 62 procent färre brott anmälts.

Annons
Hela länet
Statistiken, som kommer från Brottsförebyggande rådet och bekräftas av polisens egna siffror, gäller hela länet. Men Gävle är den centralort som präglar utfallet.
De tre första kvartalen anmäldes 62 procent färre överträdelser av meddelade besöksförbud. I absoluta tal minskade brotten med 95 överträdelser jämfört med samma period i fjol - detta medan överträdelserna i Uppsala län ökade med 220 procent.
- Ett fåtal ärenden har givit en massa brott, förklarar Bo Sköld, chef för kriminalavdelningen.
Ett ärende av den typen, som fanns 2002 men som saknas i år, innebar att en man bröt mot besöksförbudet 75 gånger. Bland annat väntade han utanför den tidigare sambons arbete och ringde henne ett stort antal gånger.

Ingen kontakt

Hittills i år har 26 personer anmälts för 59 överträdelser. Det är bara litet mer två brottstillfällen per person.
En person, nästan alltid en kvinna, kan ansöka hos polisen om besöksförbud. Åklagaren fattar beslutet. Förbudet innebär att den det avser inte får besöka, kontakta eller förfölja den som ska skyddas.
Lagen om besöksförbud skärptes den 1 september. Nu kan en person nekas tillträde till den gemensamma bostaden, till att börja med under 30 dagar. Förbudet kan förlängas med sju dagar i taget.
Dessutom är det efter lagändringen möjligt att ge besöksförbud för ett stort geografiskt område, som en kommun eller angränsande kommuner.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons