Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre platser efter flytt

/
  • På Björkegrenska gården bor det i dag 60 pensionärer. Nu ska de flytta till Furugården i Valbo, men där finns bara 55 platser. Därmed minskar antalet lägenheter inom Omvårdnad från 939 till 934.
  • Grafik: Lars Bergsten

Nästa höst stänger äldreboendet Björkegrenska gården på Söder. Pensionärerna får flytta till de 55 nybyggda lägenheterna på Furugården i Valbo.

Annons

I stället för att få ett nytt äldreboende får omvårdnadsförvaltningen klara sig med fem färre lägenheter än dagens 939 i ytterligare minst två år.

– Det är bara att gilla läget, även om man inte gillar läget, säger Lena Lundgren, S, ordförande i Omvårdnadsnämnden.

Nämnden ska i nästa vecka ta ställning till förslaget om att ersätta Björkegrenska gården med Furugården.

Som GD tidigare har berättat har Björkegrenska gården, där det i dag bor 60 pensionärer, för små badrum, lägenheter och gemensamma utrymmen. Omvårdnad ska därför säga upp sig.

– Vi har bedömt att Björkegrenska inte går att bygga om, säger förvaltningschefen AnnMarie Sandberg.

Flytten nästa senhöst, som även omfattar personalen, tror hon inte kommer att bli några problem.

Behovet av fler äldreboendeplatser kvarstår och nästa år ska förvaltningen bestämma var 60 nya platser ska kunna öppna under 2014 eller 2015.

Både Annmarie Sandberg och Lena Lundgren tror att de, trots att fler platser dröjer, kan erbjuda alla som behöver plats.

– Man ska få en plats inom tre månader. Det ska vi hålla, säger Lena Lundgren.

Hon har sett en lista på möjliga tomter och det finns diskussioner om att bygga om Bomhusgården till äldreboende, men hon kan ännu inte säga något om var ett nytt boende hamnar.

Mer läsning

Annons