Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utländska artister på Konserthuset?

/

Konserthuset i Gävle skulle få ökade kostnader på upp emot en halv miljon kronor om året om regeringens förslag om en ny artistskatt genomförs. Resultat kan bli färre konserter med utländska artister.
– Så blir det, om vi inte får kompensation eller ökade anslag, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Annons

Lagförslaget, som nu är ute på remiss, kan slå hårt. Enligt branschorganisationen Svensk Scenkonst handlar det om ökade kostnader på 20-30 miljoner kronor för landets operahus och symfoniorkestrar. Förslaget innebär att arrangörerna i fortsättningen ska betala sociala avgifter även för utländska artister, en regel som i ett slag höjer kostnaden med nästan en tredjedel.

Regeln motiveras med att Sverige måste anpassa sig till de regler som gäller i de flesta länder i Europa. Men organisationen Svensk Scenkonst sätter sig på tvären, och det gör också konserthuset i Gävle. Den förra EU-anpassningen som regeringen genomförde gynnade arrangörerna, men pengarna de tjänade tog finansdepartementet tillbaka.

– Rätteligen borde vi nu få kompensation för de ökade kostnaderna, säger Beryl Lunder.

Enligt finansdepartementets förslag skulle de nya reglerna träda i kraft redan vid halvårsskiftet, men Svensk Scenkonst begär att genomförandet åtminstone skjuts upp ett halvår till, och att staten kompenserar arrangörerna.

I Gävle är det främst symfoniorkesterns arrangemang som berörs. Alternativen till att engagera färre utländska artister är ökade intäkter, eller högre anslag.

Det nya förslaget skulle inte drabba andra arrangörer som oftast bokar artisterna via bokningsbolag. Reglerna gäller nämligen bara fysiska personer, som inte har något bolag bakom sig. Det innebär att det just är den klassiska musiken som får ta de största smällarna. I den branschen är det ovanligt att de internationella artisterna har egna bolag.

Svensk Scenkonst har redan lämnat in sitt remissyttrande till regeringen, som nu ska utforma ett färdigt förslag. Riksdagen ska sedan ta ställning någon gång i vår.

Konserthuset i Gävle avvaktar nu besked från regeringen. I väntan på det kan huset glädja sig åt ett positivt bokslut för 2008. Året gav ett överskott på 66 000 kronor, en liten summa i sammanhanget, men viktigt psykologiskt, tycker Beryl Lunder.

– Det är ju skattebetalarnas pengar. Det visar att vi kan hantera slantarna.

Mer läsning

Annons