Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utländska studenter

Söktrycket på högskolans internationella masterprogram har minskat med två tredjedelar.

Orsaken är de nya avgifterna som införs till hösten.

– Det gör oss mer beroende av gamla relationer med Kina, säger högskolans utbildningschef Svante Brunåker.

Annons

Enligt ett riksdagsbeslut måste alla högskolor och universitet från och med höstterminen i år ta ut en avgift från studenter utanför EES-området (EU plus Island, Liechtenstein och Norge). Nya antagningssiffror från Verket för högskoleservice, VHS, pekar på ett försämrat söktryck till alla lärosäten.

Högskolan i Gävle har fyra masterprogram som domineras av utländska studenter. Majoriteten kommer från Kina, Indien, Pakistan eller europeiska länder.

Ifjol fick högskolan in 2 711 ansökningar via VHS. Motsvarande siffra inför hösten är 886 – en minskning med 67 procent.

– Det var ganska väntat, men kanske närmare den större minskningen som vi hade trott på än den mindre som vi hade hoppats på, säger Svante Brunåker.

Men siffran är inte komplett förrän ansökningarna från Kina läggs till i början av maj.

– Vi har en delegation på väg till Kina som ska göra intervjuer och granska studenternas kunskaper i engelska. Först när deras anmälningar kommer in får vi den totala siffran, säger Svante Brunåker.

Enligt honom kan de redan upprättade kontakterna med Kina bli allt viktigare för Högskolan i Gävle.

– Vi samarbetar med ett antal partneruniversitet och gymnasieskolor. Även om avgifterna leder färre studenter hoppas vi kunna rekrytera tillräckligt många för att slippa ställa in några program, säger han.

I dag pluggar ungefär 500 utländska studenter i Gävle, antingen på masterprogram, grundutbildningsprogram eller fristående kurser. Prislapparna som införs till hösten varierar beroende på ämne – humaniora kostar 70 000 kronor per år medan en designstudent får punga ut med 210 000 kronor.

På sikt räknar högskolan med drygt 100 betalande studenter.

– Det är vår bedömning av vad som är realistiskt. Någon ekonomisk smärtgräns har vi inte räknat ut, säger Svante Brunåker.

Mer läsning

Annons