Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fega politikersvar om Lejla

/
  • ArkivfotoFega makthavare. Karin Qvarnström vädjade i ett brev till statsministern om en vettig förklaring på hur Lejla Numanovic kan bli så illa behandlad i Sverige, trots att alla gävlebor, och dessutom alla partier säger att de vill att hon ska få hjälp. -Att jag skulle få ett så fegt och undanglidande svar som jag fick trodde jag ändå inte, säger Karin. -Han tänker väl kanske att Lejla bara är en lite tjej som ändå är för ung för att rösta.

GÄVLEVarför behandlas Lejla så dåligt? Det ville Karin Qvarnström veta och skickade brev till statsministern och flera andra politiker. Nu har hon fått svar - och hon är besviken.

Annons
- Statsministern Göran Persson svarade inte ens själv, men jag hade inte så höga förväntningar på honom heller. Men att vänsterpartiets Gudrun Schyman, som anser sig stå för en annan integrationspolitik, svarade så oengagerat och ytligt gjorde mig mest besviken, säger Karin.
Det tog lång tid att få några svar och Karin tycker att alla breven bara handlar om andra saker än sjäva fallet Lejla.
- Det är lite konstigt nu när det är valtider och allt, säger Karin. De kanske tänker att Lejla bara är en liten tjej som är för ung för att rösta. Men jag får ju rösta snart och många andra röstberättigade gävlebor bryr sig om Lejla.
I en stor undersökning som Gefle Dagblad redovisade i går svarar de lokala politikerna från alla riksdagspartierna att de vill att Lejla Numanovic ska få stanna i Sverige. "Vi tycker att sjukdom är ett humanitärt skäl," säger socialdemokraterna, "En självklarhet att hon ska få stanna" anser kristdemokraterna och "Det tror vi att de flesta partierna är eniga om" svarar moderaterna.
Men det kom alltså ingen förklaring från Sveriges högste politiker. Ministern från Gävle, Ulrica Messing, svarade både för sig och sin kollega Mona Sahlin på Karins brev, men var lika undanglidande hon.
- Ulrica skriver att för alla barn under 18 år är barnkonventionen utgångspunkten. Men i barnkonventionen står det ju att alla barn har rätt till skydd och stöd. Är inte Lejla ett barn, eller? undrar Karin.
I brevet från utlänningsnämnden skriver Claes Bergdahl att nämnden enligt utläningslagen 1 kap. 1§ måste ta hänsyn till barns hälsa, utveckling och barnets bästa i övrigt. Men på grund av sekretessen går det inte att svara på varför så inte sker i fallet Lejla Numanovic.
Karin känner sig besviken och tycker att ingen vågar ta ansvar för denna viktiga fråga.
- Att alla skulle vara så fega och att ingen skulle våga ta debatten trodde jag inte, säger Karin. Vad ska vi med så ynkliga politiker till?

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons