Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktigt utpekad som pappa

/
  • Gävlebon som fick kallelse till  familjerätten har förgäves försökt få tag på handläggaren.

En man i Gävle blev kallad till faderskapsutredning med DNA-test efter att felaktigt ha pekats ut som pappa till ett barn fött i oktober.

– Det är otroligt kränkande. Jag är glad att min sambo sedan 17 år inte är svartsjukt lagd, säger mannen, som nu JO-anmält Gävle kommun.

Annons

Det var efter jul- och nyårshelgerna som brevet från Gävle kommun damp ner i brevlådan.
– Jag och min sambo satt i soffan här hemma när jag öppnade det. Jag fick läsa det både två och tre gånger innan jag förstod vad det stod. Jag sa till min sambo: ”Flippa inte ur nu” och räckte över brevet till henne. Som tur var visste hon att jag inte varit ute på några dumheter. I ett annat hushåll kanske en sån här sak hade kunnat leda till skilsmässa.
I brevet står att det framkommit uppgifter om att han skulle kunna vara far till ett barn fött den 26 oktober. För att hitta barnets biologiske far används DNA-analys, munskrap. Mannen kallades till familjerätten och uppmanades ta med giltig legitimation.
– Jag har ingen aning om vem tjejen kan vara, men jag misstänker att hon har lämnat mitt namn. Det finns en annan man i Gävle med samma namn som jag, men den andre har ingen folkbokföringsadress eller något listat telefonnummer. Den personen har orsakat en hel del konstiga telefonsamtal mitt i nätterna genom åren.
Han är upprörd över socialtjänsten, som han försökt kontakta utan framgång.
– Det här beror på ren lathet från deras sida och det är jävligt dåligt. De har inte orkat kolla längre än så här. Jag ringde till kvinnan på familjerätten som undertecknat brevet, men hon var på tjänsteresa och har inte ringt tillbaka.
Han gick inte till familjerätten på det angivna datumet.
– Visserligen hade ett DNA-test visa att jag inte är far till barnet, men varför ska jag gå dit när det är de som har gjort fel?
Häromdagen kom en ny kallelse. Han har återigen försökt kontakta socialtjänsten utan att lyckats få kontakt.
– Jag vet inte vad som händer i slutänden, om polisen kommer och hämtar mig. Jag vill ha en skriftlig ursäkt av kommunen.

Mer läsning

Annons