Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem studenter avstängda

Fem studenter stängs av från Högskolan i Gävle efter fusk. Dåliga språkkunskaper och stress är deras ursäkt.

Annons

De fem studenterna har alla läst samma kurs och stängs av därför att de har klistrat in texter från internet i sina hemtentor. Studenterna hänvisade inte texterna till källor. Det gjorde de kursansvariga lärarna misstänksamma och de anmälde fusket.

Tre av de fem studenterna är kinesiska utbytesstudenter. För bara ett drygt år sedan stängdes sju andra kinesiska utbytesstudenter av på grund av fusk. Svante Brunåker är prorektor på högskolan och han förklarar vad det kan bero på.

– De kinesiska utbytesstudenterna är klart överrepresenterade i de här ärendena. De säger att de inte kan engelska tillräckligt bra och de tycker att det är mycket att läsa. De har svårt att vara kritiska studenter och självständigt söka information i flera källor. Den utbildningstraditionen har de inte med sig på samma sätt, säger Svante Brunåker.

Högskolan i Gävle innehar fjärdeplatsen när det gäller antalet fuskande studenter bland landets universitet och högskolor.

– Vi har under de senaste åren satsat på att informera både studenter och lärare om fusk. Det kan ha gjort att fler upptäcker och anmäler det.

Mer läsning

Annons