Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest i Petterssons verkstad

/
  • Några män står med rynkade pannor och studerar en detalj till en stege. När Erik går förbi vet han precis vilken modellen är och påpekar att den är gammal och har utgått. ”Men den är yngre än vad du är i alla fall,” får han som muntert svar.
  • Bernt Andersson är pensionerad grävmaskinsförare och får en korv i baren av Dick Sundman som har cateringfirman Sund-C. ”Jag åker ofta hit för att prata skit och för att lösa problem,” säger Bernt. ”Sist skulle jag bredda en skoterkälke åt en polare.”
  • Johan Lindgren och Alexander Jansson från Pirab Markservice vill lämna en blomma. ”Han har alltid svar på problemen,” säger de om Erik.
  • Erik Pettersson och Hannu Kuorikoski som har jobbat hos honom i 25 år. Den batteridrivna kedjesågen har en smalare kedja som gör att det går åt mindre kraft.

– Hur länge jag tänker fortsätta jobba? Det var en lätt fråga. Tills jag dör, säger Erik.
På onsdagen var det fest i verkstan. Erik Pettersson på Kryddstigen firade 50 år som egen företagare och gubbar och maskiner fick trängas med blommor och korv.

Annons

Trots rejäla ytor var det lite småtrångt redan på förmiddagen. Stamkunderna droppade in med stora blomarrangemang i cellofan, leverantörerna såg stolta ut bredvid sina maskiner och Erik Pettersson gick omkring och trivdes som fisken i vattnet. Precis som han alltid gör när han är på jobbet.

Han har haft sin butik i 50 år och ville fira lite extra. På kvällen bytte lokalen skepnad igen. Då blev det långbord med vita dukar i stora hallen och ett 50-tal gäster som bjöds på oxfilé. Så att Erik kunde mosa med sås.

– Han vet vad han vill, sa Dick Sundman, cateringansvarig och gammal vän som log och nickade mot Erik.

– Jag försökte få honom att välja buffé men det gick inte alls det för Erik ville mosa potatisen med sås.

Helt uppenbart är Erik en omtyckt person. Både den äldre, pensionerade grävmaskinsföraren och de tatuerade grabbarna från Pirab Markservice säger samma sak.

– Det finns ingen som har så mycket på hyllorna som Erik och han har alltid svar på problemen. Och om han inte kan själv hänvisar han vidare, det blir alltid löst.

Han har gjort sig ett namn och träffar ofta människor i knipa. Som den gången när en firma hade tagit fram en provutrustning åt Sandvik som skulle köras dygnet runt och en liten fjäder gick sönder.

– Då stod gubbarna där med skägget i brevlådan och ville ha min hjälp, minns Erik. Jag körde ner näven i en av mina ”bra-att-ha-lådor” och fick upp rätt direkt. Jag räddade hela projektet åt dem med en fjäder för 25 kronor.

Genom åren har han samlat på sig många nostalgiska pjäser som han ställer ut i butiken. Långa rader med gamla motorer, gräsklippare, båtmotorer och propellrar. Men mest har han förstås modern teknik. Som den eldrivna snöslungan som går på batteri, den fiffiga kedjesågen med en smalare kedja och lövblåsen som gör marken ren i ett nafs. Ett helt gäng män står med rynkade pannor och studerar en detalj till en stege och fler kommer in hela tiden. Vi konstaterar att det är ont om kvinnfolk.

– Men jag har många kvinnliga kunder också, säger Erik bestämt. Det var en här alldeles nyss som letade efter en koppling till sin amerikanare. Den var så unik att jag gick bet på den, men hon fick två tips av mig var den kan finnas. Hon kommer att lösa det!

Mer läsning

Annons