Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest och politik på Stockholm Pride

/

I veckan anordnas Stockholm Pride för 15:e året och som vanligt ryms allt från färgglada parader till brännande politiska frågor.

– Pride kommer att behövas tills diskrimineringen har försvunnit, säger Marlen Müller från Gävle som ska dit.

Annons

I Sverige hölls den första Pridedemonstration 1971 till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York 1969. Stockholm Pride har arrangerats sedan 1998 och växt för varje år. I år är en av huvudfrågorna hbtq-flyktingars situation i Sverige.

– Det finns en liten acceptans för de frågorna hos Migrationsverket i dag, säger Marlen Müller som är vice ordförande för RFSL Gävleborg.

I dag är det svårt att ange sexualitet som ett asylskäl, menar Marlen Müller som anser att myndigheten saknar kunskap om hur folk förföljs i andra länder på grund av sin sexuella läggning.

– Det finns ingen personal som är utbildad i de frågorna och frågan ligger långt ner på prioriteringslistan, säger hon.

Men Pride är inte bara politik, det är fest också. I morgon anordnas den traditionella Prideparaden vilken av många ses som festivalens höjdpunkt. Marlen Müller kommer längst fram bärande gayflaggan.

– Paraden är viktig för oss som deltar. Det är viktigt att vi får visa upp oss så folk förstår att vi är helt vanliga, normala människor. Sen är den viktig för den där 17-åringen som känner sig utstött av samhället. För honom eller henne är detta ett sätt att säga ”Du är inte ensam, det finns andra som du!”.

Mer läsning

Annons