Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest vid Böna fyr

/
  • Dick Lundberg är sändningsamatör. Han håller kontakt med andra sändare genom en elektroniskt byggd bugg som han skickar telegrafmeddelanden med via kortvågor.
  • Majestätisk. Böna fyr tornar upp sig mot himlen. Fyren byggdes år 1840 av Gävle stad.
  • Anita Sundin sålde mycket fika under dagen.– Här har varit mer folk i dag än det brukar vara, berättar hon.
  • Andreas Wallin 9 år och Rasmus Bohlin 10 år bor i närheten av Böna fyr och har varit där många gånger förut. De gillar att klättra upp för vindlande trappstegen inuti fyren och titta ut över havet.– Jag tror att det spökar här. Det kanske är någon gammal sjöman, säger Rasmus Bohlin.
  • Sven-Erik Ekdal, ordförande i Böna Hembygdsförening tycker att det är viktigt att vårt marina kulturarv är öppet för allmänheten.

Strålande sol och fler besökare än tidigare år. Internationella fyrdagen blev en lyckad tillställning ute vid Böna fyr.

Annons

Vid Böna fyr passade man på att fira både Internationella fyrdagen och hembygdsdagen i går. Det såldes strömmingsburgare, hemmagjord honung och på scen stod Sivert Schönning och spelade gamla godingar. Böna fyr har nyligen renoverats och stod öppen för besökare. Under sommaren har en sommarjobbare suttit i fyren mellan tisdagar och söndagar och släppt in de som velat ta sig en titt i det höga tornet.

– Det här är ett kulturarv som vi tycker är viktigt att visa upp för alla, säger Sven-Erik Ekdal, ordförande i Böna Hembygdsförening.

Han berättar att det är tack vare pengar från länsstyrelsen och Sjöfartsverket som renoveringen av fyren har varit möjlig. Böna fyr är en av de mest besökta fyrplatserna i Sverige, den ligger på tredje plats i landet.

Böna fyr byggdes 1840 av Gävle stad. De största rederierna låg i Gävle på den tiden. Då bodde fyrmästaren med sin familj i huset som ligger i anslutning till fyren.

Internationella fyrdagen firas i flera länder runt om i världen bland annat för att påminna oss om att fyrarna är maritima byggnadsminnen. Under helgen har därför Svenska Fyrsällskap, lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket öppnat så många fyrar de kan för att allmänheten ska kunna ta del av fyrarna.

Nästa år är det hundra år sedan Sjöfartsverket tog över Böna fyr, och Böna hembygdsförening funderar på att ställa till med extra kalas då.

– Jag vill att så många som möjligt får chansen att komma ut hit. Ibland har vi skolklasser här där många av eleverna aldrig har sett havet, säger Sven-Erik Ekdal.

Mer läsning

Annons