Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festfint till nyårsafton

Snart stundar nyårsafton då många går på fest. Men hur fixar man egentligen den där snygga looken? GD bad två stylistelever på Realgymnasiet om råd.

Annons

Dagens modeller, GD:s kvällsredigerare Martha Bonn och Jenny Kjellin, dyker upp på skolan en tidig måndagsmorgon då flygande champagnekorkar och fyrverkerier fortfarande känns rätt avlägsna.

Men stylisteleverna Anna Moström och Elin Näsholm tar sig an uppgiften med liv och lust och försäkrar att inom ett par timmar ska de vara redo för vilken nyårsfest som helst.

– Jag ska göra en volymföning för att skapa höjd och eventuellt fixa lite lockar, säger Elin Näsholm innan hon slår på hårtorken och börjar jobba med Marthas hår.

Uppdraget är att komma med stylingtips som även den ovane klarar av att göra hemma framför badrumsspegeln. Därför har Anna Moström valt att slopa håruppsättningsplanerna och istället ge Jenny stora lockar som ska kammas ut till ett rejält hårsvall.

Hon börjar med att lägga i en mousse följt av en kräm som hjälper håret att locka sig.

– Om man använder värmetänger är det bra att använda en värmeskyddande produkt i håret också, då sliter det mindre. Sen är det bra att göra inpackningar minst en gång i veckan, berättar hon.

Anna Moström och Elin Näsholm är andraårselever på Realgymnasiets stylistprogram. För det mesta tränar de på dockhuvuden eller sina klasskamrater så nu gäller det att tänka till, uppmanar läraren Anna Moberg som själv jobbat som frisör i många år.

– Man måste tänka på ändamålet och att läsa in kunden, påminner hon.

När hårbiten är avklarad är det dags att sätta igång med sminket. Elin Näsholm blandar en egen foundation som ska passa Marthas hudton perfekt.

– Jag tycker hennes ton är lite gyllene, därför blandar jag en neutral med en oliv, säger hon.

Både Martha och Jenny får sedan en mjuk sotning av ögonen. I korta drag går det ut på att lägga flera nyanser av gråbruna ögonskuggor som gör att ögat ser större ut.

Är det nyår så är det – därför har eleverna bestämt att både Martha och Jenny ska få lösögonfransar. Men i stället för att limma dit en hel rad sätter de dit flera små grupper om tre fransar.

– Hur känns det?, frågan Anna Moström medan hon pillar fast fransarna med en pincett.

– Inte alls, svarar Jenny vilket betyder att de hamnat rätt.

Nu återstår bara lite färg på läpparna och en slutgiltig styling av håren innan sprayflaskorna åker fram.

Medan eleverna jobbat på har skolans rektor, Anna Giljam Nilson, engagerat sig i stylistuppdraget och rusat iväg för att hämta kläder och glasögonbågar i två butiker.

Den lila paljettoppen – som egentligen var tänkt till Jenny – föll Martha i smaken och matchas med en svart kavaj, svarta byxor och halsband. Jenny får ett par svarta leggings och en grå/svart klänning med glittertrådar i.

– Jag är jättestolt, de blev jättefina båda två, viskar Elin Näsholm till sin klasskompis medan fotograf Jenny Lundberg förevigar slutresultatet.

Och vad tyckte då våra modeller?

– Det var trevligt, säger Martha Bonn.

– Jättekul!, säger Jenny Kjellin.

Mer läsning

Annons