Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalen har börjat

/
  • Delar av Folkteatern Gävleborg var förstås med och invigde.
  • Sara Fridholm från Skottes musikteater tyckte att allt var underbart, men var stressad och skulle spela dragspel under invigningen.

Efter alla långa förberedelser, förväntan och väntan var det i går kväll äntligen dags att inviga Teaterbiennalen i Gasklockeområdet.

Det stora teatertältet fylldes med sorl, skratt, doft av god mat och glada åter­seenden när teaterfolk från hela landet samlades.

Annons

– Vi är väldigt, väldigt stolta och mycket hedrade över att få vara värdstad och värdlän för Teaterbiennalen. Gävle är inte vilken stad som helst. Vi har en lång teaterhistoria och en kunnig och kanske också lite kräsen publik, sa landshövding Barbro Holmberg.

Gävles egen fyrverkerikung Eje Berglund var på plats.

– Fast jag har bara tänt marschaller den här gången. Bara jag får elda är jag nöjd, det behöver inte alltid låta, ler han medan han får sig en tallrik mat efter förrättat värv utanför tältet där marschaller i massor ger effektfull och festlig stämning som sig bör.

Han erkänner att han egentligen inte har så stort teaterintresse.

– Faktiskt inte så mycket, men jag tycker att det är jättekul när det händer såna här saker i stan. Jag ska försöka gå och se nåt, men jag har så lite tid. Det finns alltid de som tycker att det är för mycket kultur. Det tycker inte jag; vi måste ju ha kultur, säger han.

Sara Fridholm på Skottes musikteater skyndar förbi med sitt dragspel. Hon ska spela vid invigningen, som dock kommer att bli en halvtimme försenad, men det vet vi inte då.

– Aah, det här är helt fantastiskt, underbart och magiskt. Se hur området blommar upp. Allt, allt är underbart, säger hon i farten.

Bertil Fält, musiker från både Sandviken och Gävle, han vill inte välja säger han, står och väntar vid scenen med sin sopransax och ser sig omkring. Om en stund ska han vara med och spela ett stycke ur Folkteaterns Kom ta min hand.

– Men det här är ju grymt. Titta bara hur det ser ut härinne. Fantastiskt. Kolla ROLFCARLWERNERS ansikten därnere. Det här är teater för mig; här finns inga nejsägare, bara kreativitet.

Under de närmaste dagarna väntar 130 föreställningar, seminarier, möten och andra aktiviteter i Gasklockeområdet. Temat för den tionde Teaterbiennalen är förändring.

Mer läsning

Annons