Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivaltätt i sommar även utan Cityfesten

/
  • Samma dag som Gävle sommaryra startar så drar också den årliga countryfestivalen i Furuviksparken i gång.

Det blir en festivaltät sommar i Gävle i år. Framförallt i augusti då marinfestival, sommaryra och countryfestival alla slåss om publiken under två veckor.
Men festivalarrangörerna tror att det finns utrymme för dem alla.

Annons

Nedläggningen av Cityfesten har resulterat i att det i år blir tre festivaler i Gävle under augusti. Först blir det Gävle sommaryra vid Läkerol arena den 6 till 9 augusti.

Samma dag som sommaryran startar så drar också den årliga countryfestivalen i Furuviksparken i gång. En vecka senare är det dags för Gävle marinfestival på Alderholmen som hålls den 14 till 16 augusti.

Gävle marinfestival har kommunen som huvudarrangör och vid festivalrodret finns förre socialchefen Örjan Ohlström. Han berättar att förberedelserna är i full gång och att man hittills bokat in ett tiotal skepp. Sju av dessa skepp kommer att gå på turer ut i Gävlebukten under festivaldagarna. Skeppen kommer att lägga till på Alderholmen från Gävle strand och utåt. Där blir det också ett festivalområde, men knallar och tivoli är det inte tal om.

– Vi kommer möjligen att försöka att få tag i ett pariserhjul så att man kan åka upp och titta ut över skeppen och området, säger Örjan Ohlström.

Däremot blir det försäljning av olika båtrelaterade prylar och utställningar längs kajen.

Det kommer också att bli ett serveringsområde med en liten scen. Men något festområde för sena augustinätter ska det inte bli.

– Området ska vara tömt på folk vid elva. Det här går inte att jämföra med Cityfesten, vi riktar oss till en annan målgrupp. Jag tror att det blir mycket barnfamiljer och människor som är intresserade av fartyg, säger Örjan Ohlström.

Eventuellt kommer marinfestivalen också att innehålla artistuppträdanden kvällstid vid Gasklockorna.

Men inget är bokat och Örjan Ohlström vill först ha ett samtal med arrangörerna av sommaryran vid Läkerol arena veckan innan.

– Det är ju dumt om vi rycker i samma artister, säger Örjan Ohlström.

Sommaryrans festivalgeneral Tomas Gavlén tror att den nya festivalen i Sätra kan få svårt att locka till sig lika välkända artister som Cityfesten har haft.

– Vi har inte samma ekonomiska förutsättningar men det kommer att bli ett bra utbud av lokal underhållning, säger Tomas Gavlén.

Han ser inget problem med att det blir tre festivaler under två veckor i augusti.

– Jag tycker inte att man ska jämföra dem utan istället glädjas över att Gävleborna får ett fantastiskt utbud av evenemang i sommar, säger Tomas Gavlén.

Mer läsning

Annons