Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetma tynger gävleborgarna

Över hälften av invånarna i Gävleborgs län lider av övervikt eller fetma. När det gäller fetma ligger länet högst i landet.

Annons

16 procent av gävleborgarna mellan 16 och 84 år, knappt 35 000 personer, har ett BMI över 30 och lider av fetma. Rikssnittet ligger på 14 procent och enligt Folkhälsoinstitutet är Gävleborg det enda län som har en statistiskt säkerställd högre andel.
Räknar man in även överviktiga, ett BMI på mellan 25 och 30, väger 55 procent av oss i länet för mycket för att det ska vara hälsosamt. Rikssnittet är 50 procent. När det gäller övervikt ligger dock andra län högre än Gävleborg.

När landstinget Gävleborg gjorde en egen undersökning 1999, som dock inte är riktigt jämförbar med den från 2010, hade nio procent ett BMI över 30.
Orsakerna till det är flera, enligt Johanna Alfredsson, utredare på landstingets samhällsmedicinska avdelning. Andelen fysiskt aktiva har minskat sedan 2004 och ligger under rikssnittet.

Samtidigt äter fler än rikssnittet frukt och grönt högst en gång om dagen, ett tecken för att övriga matvanor inte heller följer rekommendationerna.
Levnadsvillkor spelar roll för levnadsvanor och länets höga arbetslöshet kan också påverka. Enligt Folkhälsoinstitutet är ekonomin det av levnadsvillkoren som påverkar mest.

Glesbygd är en annan faktor enligt Johanna Alfredsson. Fetma är vanligare i små kommuner i länet än i större. I västra Gästrikland har 20 procent ett BMI över 30, i Gävle ligger siffran på rikssnittets 14.
I höst kommer Socialstyrelsen med nya riktlinjer för vårdens sjukdomsförebyggande arbete, bland annat när det gäller övervikt.
– Det där hoppas jag ska ge oss i sjukvården ett extra stöd, säger Mikael Wall, chef för landstingets folkhälsosektion.

Matvanor är den mest komplicerade levnadsvanan, tycker Mikael Wall. Landstinget ska i höst satsa mer på samtal om levnadsvanor i samband med besök på hälsocentralerna. För att minska de hälsobekymmer fetma medför behöver vården göra insatser för att förhindra att den uppstår, säger Mikael Wall.
De skriver även ut recept på fysisk aktivitet och läkare kan remittera till dietist.

Mer läsning

Annons